Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackvads kyrka firar hundra år

Hackvads kyrka i Edsberg fyller 100 år i år. Det firas med en retrospektiv resa bland trivsamma minnen och gulnade fotografier – och kaffe med påtår såklart.

Annons
Monica Lindgren, Marianne Hagsten, Eva Wetter, Erik Sundqvist, Hans Hagsten, Maria Sundström, Kjell Bergdahl och Gerd Larsson utanför Hackvads kyrkport.

I september är det precis hundra år sedan Hackvads kyrka återinvigdes efter en dramatisk brand 1902, då stora delar av kyrkan brann ner.

Under våren har eldsjälar med anknytning till kyrkan samlat in material om dess historia, bland annat gamla tidningsutklipp och foton från tidigt 1900-tal. Material som nu ställs ut i kyrkan för allmän beskådan.

– Det har varit fantastiskt kul att ta del av allt material. Många i bygden har bidrag med både minnen och utställningsföremål, säger Maria Sundström, projektledare för 100-årsjubileet.

Spännande historia

Och visst är det en spännande historia som kyrkan ruvar på. Den förödande branden tros ha startat på kyrktaket som på den tiden var byggt av trä. Gnistor från en kabin resulterade snart i en kraftig brand – mitt under pågående högmässa.

– Folk sprang in i lågorna för att rädda det som räddas kunde. Det måste ha varit oerhört dramatiskt, berättar Sundström och blickar upp mot kyrktaket.

Rosor och liljor

Hackvads kyrka är en sällsynt välbevarad jugendkyrka skapad av arkitekt Magnus Dahlander. Inredningen med jugenddetaljer är kvar från 1910. Rosor och liljor i olika utföranden är särskilt framträdande i kyrkan.

– Vi försökte oss på att räkna alla rosor för någon vecka sedan men det var inte helt lätt. Alla kom fram till olika siffror, säger Sundström och skrattar.

Hackvads kyrka håller öppet den 17:e och 31 juli mellan klockan 14–17. Guider på plats kommer att berätta om kyrkans sällsamma historia. Besöket avrundas med kaffe med dopp på kyrkogården.

Vackra Hackvads kyrka firar 100-årsjubileum i år.

Mer läsning

Annons