Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han berättar om livet

Han kallar sig berättare, inte författare. Men det är en smaksak vad man vill säga om motorcykelåkaren och levnadskonstnären Leif Rosell.

Annons
Författare. Leif Rosell, berättare och roadracingåkare från Ribboda, har gett ut sin fjärde bok som heter Spridda skurar.

Förra året gav Leif Rosell ut boken ”Spridda skurar” där han berättar om olika situationer i livet, glada, dråpliga, oväntade och sorgliga.

– Det är en fascinerande skara människor som håller på med motorsport. Det finns många personligheter att beskriva, säger Leif.

Han betonar också att det han berättar om är olika episoder som kan intressera folk i allmänhet, inte bara ”motorcykelfolk”.

Leif har en förmåga att se detaljer och sätta in dem i ett större sammanhang så det blir intressant läsning.

– Och jag vill ge en bild av själva livet, säger han.

Det hela började med ett dagboksskrivande i samband med den första utlandsresan 1965 till Opatija i Jugoslavien när Leif tävlade i roadracing tillsammans med Börje Jansson från Nora.

– Vilka vägar de körde på. Det var het och hal asfalt, höjdskillnader och serpentinvägar, berättar Leif.

Dagboken är fortfarande med på resor som ett bra sätt att minnas.

– Fast när man var aktiv hände något varje dag.

Dagboken blev så småningom känd av medtävlare och motorkompisar. År lades till år när Leif reste med buss, tävlade och skrev.

– Så när det hände något så gick snacket: ”Det där ska säkert med i Rosells bok”. Och det satte en press på mig själv med.

1985 gav Leif ut boken ”Sveriges mest omkörde”. Den följdes av ytterligare två böcker under slutet av 1980-talet. ”Ett namn i programmet” och ”Romantik och racing”.

Sedan dröjde det till hösten 2014 innan den fjärde boken kom.

– Det var lättare förut när man skrev på ”elskrivmaskin”. En stor del av ett kapitel försvann när jag skrev på datorn. Då tappar man koncentrationen.

Leif är uppväxt i Ribbohyttan och har gått i Vekhyttans skola. Som tolvåring flyttade han till Karlskoga och följde tävlingarna på Gelleråsen med stort intresse. Han fick bland annat måla nummer på racerbilar åt självaste C G Hammarlund. Leif blev sedan lärling på Volvo. Här stod Kjell Fallgrens racingcykel lutad mot väggen. Kjells resor och tävlingar väckte nyfikenheten. Efter Volvo hamnade Leif som lärling i Bofors traktorverkstad och sedan jobbade han på Bror Segerströms motorfirma innan han startade Ribboda MC service 1975 mellan Fjugesta och Mullhyttan. Här uppstod en samlingspunkt för motorfolk i hela regionen och många ”profiler” tittar fortfarande in. 2012 tog Annacarin Nykvist över företaget och den 6 maj flyttar Motorcafeet Isle of Man Club in efter ett kort gästspel i Hasselfors.

Leif Rosell, berättare och roadracingåkare. Har bland annat skrivit boken

Leif Rosell

Född: 1944 i Ribbohyttan i Kilsbergen.

Familj: Tre vuxna barn och barnbarn.

Yrke: Före detta mekaniker på Volvo, Bofors och Bror Segerströms motorfirma i Karlskoga. Drev Ribboda MC service från 1975-2012.

Intressen: Människor, roadracing, resor och att skriva.

Aktuell som: Författare till boken ”Spridda skurar” (hans fjärde bok) som handlar om livet och resorna runt motortävlingar.

Mer läsning

Annons