Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulen snurrar inför Gropafesten

Det krattas, sopas, skuras och rensas inför den 79:e Gropafesten i helgen. Många frivilliga i blandande åldrar från Gopens IF hjälper till.

Annons
Vattenhjulet i den lilla forsen monterades i måndags och skall snurra under Gropafesten på fredag och lördag.

Bara ett stenkast från Kvistbro kyrka i en ravin vid Svartån ligger festplatsen, lite undanskymd men väldigt vackert. Här har ”Gropafesten” ägt rum under nästan 80 år. Alltid i början på augusti och med i genomsnitt 1 000 besökare per dag.

På fredag och lördag är det dags igen. Kulörta lyktor inramar festplatsen med dansbana, servering, skjutbana, tombola, chokladhjul och pilkastning.

– På fredagen kommer dansbandet Black Jack och då har vi 18-årsgräns. På lördag eftermiddag är det blandad familjeunderhållning med sång och musik av barn. Det blir också ansiktsmålning för barn och kolaregn, berättar Tomas Helldén från Gropens IF.

Solid och Meduza

Lördag kväll bjuder dessutom banden Solid och Meduza på underhållning.

– Häftigt med Meduza som är det stora dragplåstret i år. Roligt att vi har liten klass på artisterna även i Fjugesta. Genom åren har det varit många kända artister här.

Tomas Helldén betonar också att det är obligatorisk nykterhetskontroll för alla under 18 år.

70 funktionärer

För att allt skall klaffa under festkvällarna måste ett 70 tal funktionärer vara på plats. Och eftersom festplatsen bara används en gång om året behöver den en rejäl ”ansiktslyftning”.

I måndags kväll var 25 frivilliga i olika åldrar i städtagen med krattor, borstar och grästrimmers. Dansgolvet och andra utrymmen befriades från gamla löv och de vita träräckena som omgärdar festplatsen skurades rent från smuts.

En av de yngsta var Agnes Lindby, 5 år, som hjälpte mamma Åsa att rensa dansbanan från löv.

Belöningen för allt frivilligt arbete är att överskottet från festen går till idrottsföreningen.

Melinda Berger tvättar träräcket runt festplatsen i Gropen.

Mer läsning

Annons