Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt satta mål för skolan ifrågasattes

Skolan i Lekebergs kommun ska vara på den ”övre halvan” bland Sveriges kommuner år 2014 när det gäller elevernas resultat. Höga mål som ifrågasattes i kommunfullmäktige.

Annons

Grundskolan i Lekeberg har stångats med dåliga resultat under lång tid. Vad beror de på och varför sker en försämring? Frågan ställdes av oppositionsrådet Kristine Andersson (S) till ordförande i kultur- och bildningsnämnden Håkan Söderman (M) som inte hade något klart svar.

Vill bli en av de bästaI dag ligger skolan i Lekeberg resultatmässigt på den undre halvan i undersökningen Öppna jämförelser bland landets skolkommuner. Därför har kultur- och bildningsnämnden satt målet att Lekeberg på sikt ska bli en av landets bästa skolkommuner.

Håkan Söderman är övertygad om att det går att komma dit genom att sikta högt och ha delmål på vägen. Han tror mycket på den nya förvaltningsledningen och rektorsorganisationen samt tidiga insatser för att hjälpa barn med särskilda behov av stöd.

Han konstaterar också att ledamöterna i kultur- och bildningsnämnden drar åt samma håll.

– Vi har ett väldigt gott klimat i nämnden och vill alla nå samma mål. En av grundförutsättningarna är att tala väl om skolan så att barn och föräldrar tror på den. Tillsammans kommer vi att lyckas.

Håkan Söderman berättade också att en utvecklingsstrateg ska anställas i skolan under tre år.

För höga mål?Lennart M Pettersson (S) ifrågasatte de höga målen och vill lyfta in skolfrågan i kommunfullmäktige.

– Vi måste börja prata om den här så att den synliggörs på ett annat sätt. Och vi ska inte sätta mål som är så höga. Om vi inte tror på ett mål så ska vi inte sätta det.

Gunilla Pihlblad (S) passade på att skicka med en hälsning till nämnden när det gäller satsningar på kulturen.

– Lekeberg ligger skamligt lågt, sämst i länet.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C) avrundade diskussionen med att det är bra att ha höga mål.

– Har vård- och omsorgsförvaltningen lyckats att bli en av de 20 bästa i landet så kan skolan det också.

Mer läsning

Annons