Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget veto mot vindkraftsparken

Snopet tyckte de som hade laddat för debatt och omröstning om ett kommunalt veto mot vindkraftsparken i Kilsbergen. Frågan lyftes bort från dagordningen av kommunfullmäktiges ordförande.

Annons

– Beredningen av frågan är inte klar och ska vi ta ett beslut ska vi ha alla papper på bordet. Sedan har jag hört att länsstyrelsen skall kungöra Stenas miljöansökan och då väntar vi in den.

– Dessutom har Alliansens vindkraftsgrupp besökt olika platser och pratat med folk och vi ska göra en sammanfattning av detta efter semestern. Motionerna kommer upp i höst, förklarade kommunfullmäktiges ordförande Dag Stranneby (M) för NA:s reporter.

Besvikelsen över att Dag Stranneby under torsdagens fullmäktigemöte tog bort de tre motionerna som kunde utmynnat i ett kommunalt veto mot vindkraftsprojektet Kronoberget var påtaglig inom S, FL, V och MP.

– Jag vet inte varför frågan lyftes bort, säger Kerstin Leijonborg, Framtidspartiet i Lekeberg (FL).

– Min spontana reaktion är att Alliansen inte var säkra på att vinna en omröstning, säger Kristine Andersson (S).

Hon berättar vidare för NA att det som spräckte det tilltänkta samarbetet efter valet 2010 mellan S, C, V och FP var att Centerpartiet redan då hade bestämt sig för vindkraftsparken Kronoberget.

Trösten för de besökare som hade hoppats på ett kommunalt veto blev i alla fall när Björn Fransson, turistchef i Örebrokompaniet, svarade ”ja” på frågan om det är positivt att satsa på ”tysta” aktiviteter i Kilsbergen för att bland annat locka besökare från övriga Europa.

En fråga som däremot väckte diskussion och votering var när reglementen för styrelser och nämnder skulle antas. Stridsfrågan mellan S och Alliansen gällde om det skall finnas en formulering som enligt S öppnar för utförsäljning av den kommunala lokalvården.

– Vi menar från Alliansen att de som nyttjar lokaler skall avgöra städfrekvensen. Om sedan Socialdemokraterna tolkar det på något annat sätt så får ni göra det, menade Henrik Hult (C) och vann den påföljande voteringen.

Formuleringen om en ledamot som avbrutit tjänstgöring under ett sammanträde på grund av att ha matat barn åter skulle få tjänstgöra vållade också votering.

– Enligt kommunallagen kan du inte avbryta tjänstgöringen och sedan återinträda i tjänst, förklarade Håkan Söderman (M).

– Så länge det inte strider mot kommunallagen får vi skriva vad vi vill i reglementet, tro inte på Håkan Söderman, hävdade Lennart M Pettersson (S).

Den andra omröstningen vann Allianspartierna med stöd av FL och SD.

Mer läsning

Annons