Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan skrev bok om Binninge skola

Binninge skola stängdes 1965 och hade då varit i bruk sedan den byggdes 1909. Nu har Jan Myrtorp samlat skolans historia i en bok.

Annons
Jan Myrtorp har precis hämtat ut ett provexemplar av sin bok om Binninge skola. Skolbänken i bakgrunden kommer just från skolan i Binninge.

Jan Myrtorp gick själv på Binninge skola, som ligger mellan Edsberg och Kvistbro, mellan 1948 och -54.

– Jag gick där till och med sexan, sedan började jag på Karro i Örebro, säger han.

Tillsammans med tre andra före detta elever bjöd han in till en återträff för skolans elever 2008.

– Då kom det ett 60-tal personer och då hade vi bara bjudit in elever från den tiden vi själva gick där. Men året efter firade vi skolans 100-årsjubileum och då bjöd vi in alla vi kunde hitta som gått på skolan.

Tankar på en bokDå kom det ett drygt 80-tal personer och i den vevan började också tankarna på att skriva en bok om skolan växa fram.

– Jag tycker att vi har ett ansvar för att den information som finns om skolan inte bara försvinner. För ungefär ett år sedan gjorde jag ett utskick till alla före detta elever som är i livet och bad dem sända minnen från skoltiden till mig, säger Jan Myrtorp.

Resultatet har blivit en bok som innefattar allt från teckningar och uppsatser till utdrag och bilder från olika skolböcker. Med finns också förteckningar på de lärare som undervisat i skolan, samt de elever som gick där.

– Totalt är det ungefär 750 personer som gått i Binninge skola genom åren, varav 250 är i livet, säger Jan Myrtorp.

100 år gamla uppgifter

De äldsta uppgifterna från någon av skolans elever i boken kommer från 1912.

– De är hämtade från en artikel i Nerikes Allehanda från 1988 och handlar om en kvinna som började i skolan som sjuåring 1912. Det är mycket intressant läsning, jag är glad att jag fick med det, säger Jan Myrtorp.

Han hade gärna sett att fler av skolans före detta elever delat med sig av sina minnen, särskilt av hyss och rackartyg.

– Men en del har jag i alla fall fått med, bland annat om hur man satte en spik i elskåpet under skolradions utsändning för att slippa de engelska glosorna, säger Jan Myrtorp.

Boksläpp 10 juni

Boken om Binninge skola kommer släppas officiellt söndagen den 10 juni, då skolan har återträff.

– Vi ska vara vid skolan och kapellet som ligger intill. Vi har fått tillåtelse av de som bor i skolan nu att komma in och titta, säger Jan Myrtorp.

Mer läsning

Annons