Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalkning räddar fisk i länets sjöar

Flera sjöar i länet har kalkats med helikopter. Länsstyrelsen ska betala ut nästan 200 000 kronor för sommarens helikopterkalkning av sjön Unden. 

Annons
Helikopterkalkning. För att höja pH-värdet i sura sjöar släpps kalk ut i vattnet.  Foto: Arkivfoto

Sydnärke. I början av juli beslutade länsstyrelsen om utbetalning av statsbidrag till Sydnärkes miljönämnd. Utbetalningarna täcker hela eller delar av kostnaderna för helikopterkalkning av sjöar och vattendrag i Lekeberg, Laxå och Askersund. Beslutet gäller 44 734 kronor till projekt i Askersund, 8787 830 kronor till projekt i Lekeberg, 342 928 kronor till projekt i Laxå samt ytterligare 197 533 för enbart projekt gällande Unden. Även 9 903 kronor tilldelas kalkning av Dovra sjöar.

– Man kalkar för att sjöarna blir försurade av nedfall av svavel och kväve. Det handlar om gamla miljösynder, säger Magnus Eklund, chef på avdelningen för Miljö, länsstyrelsen i Örebro.

Kalkning sker varje år och Magnus Elkund menar att man ser en förbättring.

– Kalkning har skett i 10-tals år. Det finns fortfarande lite för mycket kväve men det återhämtar sig. Är vattnet för surt kan inte fisken reproducera sig, att återställa pH-balansen är därför nödvändigt för att upprätthålla ett fungerande ekosystem, säger han.

I sura sjöar kan antalet arter minska.

– Generellt så blir det färre arter samtidigt som några arter gynnas. Till exempel mört är en känslig fisk och saknas den kan man bli misstänksam, säger Magnus Eklund.

Försurning av sjöar är ett problem i hela landet och flera sjöar i länet är drabbade. Hur motståndskraftig en sjö är beror på berggrunden vid sjön.

– Finns det mycket kalk i marken är motståndskraften mot försurning stark, finns det lite kalk är den svag, säger Magnus Eklund.

Kalkningen är kostnadskrävande, särskilt i fall där sjöarna är svåråtkomliga. Vissa mindre sjöar har utlopp i försurade sjöar och måste därför kalkas.

– Det kostar pengar att kalka, särskilt med helikopter. Det är en kostnad som gynnar friluftsliv, fiske och sportfiske.

För att höja pH-värdet i Unden spreds 111,7 ton kalkmjöl från helikopter i ett 20-tal sjöar med utlopp i sjön.

Gunnar Bohlin är ordförande i Undens fiskevårdsförening och han ser en förbättring tack vare kalkningen.

– Fisken har återhämtat sig, flera arter dog nästan ut under 70-talet. Vi ser att sik, nors, spigg, ja, alla fiskar i näringskedjan har ökat. Vi odlar en egen öringstam och vi kan se att den går upp i bäckarna och leker. Det fanns inte när sjön var surare, säger han.

– Det är ett oerhört värdefullt arbete som utförs, utan det hade den här sjön dött ut. Vi är väldigt positiva till detta och försöker ha ett gott samarbete med myndigheterna, säger han.

Mer läsning

Annons