Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidneybönor orsak till matförgiftningen?

Kidneybönor kan vara en möjlig orsak till matförgiftningen i Lekbergs förskolor och skolor. Men inga av de prover som tagits har kunnat ge något säkert svar till hundra procent.

Annons

Miljöförvaltningen är nu klara med den slutgiltiga rapporten angående matförgiftningen den 14 mars.

Inga prover från tacobuffén har kunnat leda fram till något definitivt resultat och inte heller enkätundersökningen till de drabbade gav till fullo någon gemensam nämnare.

– Det är ett riktigt detektivarbete att få fram vad som felar i såna här fall av matförgiftning. Och det blev inte direkt lättare av att det inträffade vid en tacobuffé med alla dess olika saker, säger Andreas Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Sydnärkes Miljöförvaltning.

Det som sticker ut från det normala är att Fjugestas centralkök för första gången använde torkade och blötlagda kidneybönor. Bönorna blötlades i två dygn för att sedan hackas ner i köttfärsen och kokas i 30-45 minuter.

Kidneybönor innehåller proteinet lektin och måste kokas omsorgsfullt. Annars kan man insjukna i magknip och kramper.

– Det är osäkert om kokningen av bönorna tillsammans med köttfärsen var tillräckligt. Kanske var mängden vatten inte tillräcklig då. Men helt säkert kommer vi aldrig att få veta, säger Andreas Johansson.

Mer läsning: 

Köttfärsen var inte smittokällan

Livsmedelsproverna kom på villovägar

Närmare 200 magsjuka efter tacobuffé på skola

Mer läsning

Annons