Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen blir ägare till badgruva

Lekbergs kommun köper Lanna badgruva. För att finansiera köpet säljs en skogsfastighet i närheten av Mullhyttan.

Annons

Under onsdagen skrevs kontrakt med säljaren Magnus Gerhardsson, Fjugesta, om att köpa Lanna bagruva med omgivande mark för 1,4 miljoner kronor. Kommunstyrelsen tycker att det är rimligt att kommunen äger marken eftersom den föreslagna markanvändningen i den fördjupade översiktsplanen från 2009 talar om att området ska användas för bad och friluftsliv. Detta gav begränsade möjligheter för den förre ägaren att använda marken som är på 19 hektar och innehåller bland annat tre dammar efter gamla kalkbrott.

BadplatserDammarna har länge varit populära badplatser. Det som kommunen nu köpt är en skogsbruksfastighet med tre enkla byggnader, åker, betesmark samt 11,7 hektar skog, i huvudsak lövskog. Men eftersom det inte rör sig om produktionsskog ger den inte någon större avkastning.

– Vi får ytterligare ett kommunalt bad och området kan utvecklas till en resurs för vårt friluftsliv i Hidinge och Lanna. Nu ska vi se till att det funkar som bad med de krav som finns. Antingen sköter vi det själva eller så lägger vi ut det på entreprenad, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C).

I det så kallade ”Vinna-projektet” där Lekberg tillsammans med Örebro kommun framställer en gemensam fördjupad översiktsplan finns området med under ”fritid och rekreation. Tankar finns om gång- och ridvägar och att Lanna badgruva och Lögardammen utvecklas som en resurs för hela området.

Säljer skogenFör att finansiera köpet tas i nuläget pengarna från kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter. Men det är den framtida försäljningen av skogsfastigheten Västanås på 50 hektar som ska finansiera köpet vilket kommunstyrelsen tog beslut om i tisdags. Skogsfastigheten motsvarar 11 procent av kommunens skogsinnehav och värderas till nästan 1,6 miljoner kronor. Efter försäljningen minskar dock kommunens årliga avkastning från skog. Och förvärvet av marken i Lanna uppväger inte den produktionsminskning som uppstår. Därför måste även budgeten för skogsförvaltning justeras.

Framtidspartiet i Lekeberg reserverade sig mot besluten Läs mer om detta i torsdagens NA

Mer läsning

Annons