Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör tio mil med hinder

Han reser 210 mil med egen bil för att tävla i extremenduro i Rumänien några dagar. Morgan Rosell från Fjugesta brinner för den här tävlingsformen.

Annons
Morgan Rosell är extremenduroförare i Kilsbergens motorklubb.

– Det här blir min femte extremendurotävling. Jag har inte kommit i mål någon gång men nu ska det bli målgång, säger Morgan Rosell.

Blev sjuk av vattnetI Rumänien 2008 höll han tre dagar av fem. Misstaget var att dricka vatten vid en kontroll vilket ledde till magsjuka. Den här gången tar han och tävlingskompisarna Christer Back, Kilsbergens motorklubb, samt Markus Johnsson, Enduroteam Örebro, ETÖ, gott om svenskt vatten med sig i bilen.

– Vi kommer att köra i klassen ”hobby” som är en enklare klass. Totalt är det cirka 120 tävlande med 35 tävlande i proffsklassen. De flesta kommer från Ungern, Tyskland och Rumänien, berättar Morgan.

Extremenduro är precis som det låter en väldigt hård tävling. Nedförsbackarna är så branta att förarna måste släpa ner motorcyklarna. Det går inte att köra.

100 kilometer hinderBanan, som är 100 kilometer på lördagen och 50 kilometer på söndagen, är försedd med hinder i form av stockar, hopp, sandhögar, bilar med mera som ska passeras.

– På fredag kör vi kval på en hyfsat lätt bana för en startposition. Och på lördag har man 8 timmar på sig att klara banan, förklarar Morgan.

Publiken i extremenduro har bra överblick över banan och det är tillåtet att hjälpa förarna. Skulle någon fastna med sin maskin så finns det bärremmar att dra i både på framgaffeln och bak vid sadeln.

Morgan Rosell har tävlat i ”vanlig” enduro sedan 1994 och har varit med i Fjugesta Motorsällskap.

Men nu har han tillsammans med andra extrem-enduroåkare blivit mer fokuserad på tävlingen Battle of Vikings som arrangerades i Leken förra sommaren med 25 åkare och cirka 700 i publik.

Bildade ny klubb– När vi kör tävlingen den 30 juli i år räknar vi med dubbelt så många i publiken och runt 40 förare, säger Morgan.

Olika uppfattningar i Fjugesta motorsällskap om hur tävlingen skulle anordnas gjorde att Morgan var med och startade Kilsbergens motorklubb med ett 50-tal medlemmar i oktober.

– Nu har vi en stark kärna i klubben som verkligen jobbar för extremen. Om Fjugesta motorsällskap hjälper oss i juli så hjälper vi dem när de har SM i enduro i september, säger Morgan.

Satsar på ungdomarKlubben satsar på ungdomsverksamhet och har fått sponsorhjälp för att köpa en mindre endurocykel som går att hyra under träningar. I dag kör klubben på samma bana som Enduroteam Örebro nära Sannakroa.

– Men vi behöver en egen bana här i närheten så vi får se var vi kan hitta mark.

Mer läsning

Annons