Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare slutar efter 40 år

Sammanlagt har de undervisat över 70 000 lektioner under sina drygt 40 år i Lekeberg. Men när komvux gick i graven den 12 januari gick lärarna Ingrid Trensing och Bengt Dahl i pension.

Annons
Bengt Dahl och Ingrid Trensing slutar som lärare på Komvux i Lekeberg.

– Jag kan väl jobba här i en termin, tänkte Ingrid Trensing när hon klev av rälsbussen från Örebro på stationen i Fjugesta 1970.

Hon blev kvar i 40 år. Först som lärare på högstadiet i svenska, engelska, tyska och religionskunskap. När komvux startade i Lekeberg 1996 började Ingrid där som lärare.

– Och jag har trivts otroligt bra, säger hon.

1967 började Bengt Dahl undervisa i matematik och kemi i Örebro. Men han kom till Fjugesta tio år senare och blev lärare på Lekebergsskolan och sedan på komvux i samma ämnen.

Båda kan blicka tillbaka på en teknisk utveckling från blåstenciler via Rank Xerox kopiering till dagens datorer. Några olika läroplaner har de också upplevt liksom olika betygssystem.

– Och högstadiet hade allmän och särskild kurs, säger Bengt.

– Sedan funderar jag mycket på hur det var i början. Eleverna sa inte ”du” utan ”magistern” eller ”fröken”.

Båda har trivts väldigt bra med sina jobb och känt att det varit roligt att hjälpa både yngre och till och med äldre elever än de själva.

– Att få uppmuntra dem så de känner sig duktiga. ”Tänk, och jag som trodde att jag var dum i huvudet”, har en del elever sagt, berättar Ingrid Trensing.

Nu blir det mer tid över för barn och barnbarn, pianospelande och sång. Kanske vedhuggning också för Ingrid. Resor och husunderhåll står det på programmet för Bengt.

– Men vi har haft fantastiska arbeten, säger båda två.

Mer läsning

Annons