Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsprojekt för ökad läslust

I Lekeberg vill man att fler föräldrar läser för sina små barn. Under hösten har därför alla förskolor deltagit i ett läsprojekt.

Annons
Kolla där! Adrian Falk pekar ivrigt mot nästa station. Med på bilden är också Stina Falk och Lucas Hult.

En undersökning visar på att endast 35 procent av småbarnsföräldrarna läser dagligen för sina barn.

– Högst beklagligt. Även om säkert flera läser ändå, men inte dagligen, så ger det ändå en signal, säger Ulla Winroth, läslustbibliotekarie på Lekebergs bibliotek.

Vad tror du det beror på?– Föräldrarna har nog mer rutiner i sin vardag som tiden ska räcka till. Och andra medier har säkert tagit över mycket. Men för de riktigt små barnen har läsning massor att ge, det behövs både samtal och umgänge! svarar Ulla engagerat.

Alla förskoleavdelningar har deltagit i läsprojektet Berätta Leka Läsa, och alla barn har fått en bok som de under höstterminen använde i så kallad närläsning. Där berättar, sjunger, leker och skapar barnen för att få så många ingångar som möjligt till att utveckla sitt språk.

Ewa Möller är förskolechef i Lekebergs kommun.

– Förskoleavdelningarna har använt några olika böcker som utgångspunkt. Alla verkar tycka det har varit ett roligt och inspirerande jobb. Det har också märkts ett stort engagemang hos föräldrarna.

– Det är bra, för det är viktigt att ta sig tiden med sina barn.

Läsprojektet har bedrivits i samarbete med Lekebergs förskolor och biblioteket.

På Lekebergs bibliotek ges ett smakprov av höstens läsprojekt. Först finns en liten damm, där Gummi-Lisa simmar omkring. Boken Gummi-Lisa hittar hem har varit en av de mest flitigt använda i projektet. En annan bok är Här dansar Herr Gurka, vilket bland annat gestaltats med en skapad liten scen med dansande gurkor.

Pappan Tobias Helldén säger att de blivit peppade att läsa ännu mer än tidigare för dottern Ellen. En annan av besökarna är Josefine Hult med sonen Lucas Hult.

– Läsprojektet har varit väldigt bra. Vi läste böcker även innan, men nu har Lucas blivit mer intresserad av böcker, och han pratar mer kring det man läser om, säger Josefine Hult.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Gummi-Lisa! 2-åriga Ellen Helldén upptäcker nåt hon känner igen i dammen.

Mer läsning

Annons