Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukter blir starka barndomsminnen

Hon bodde i Hidinge under 19 år. Så när Anne-Marie Granqvist besöker hembygden finns en hel del att berätta.

Annons
Anne-Marie Granqvist besökte Lannamässen i onsdags och berättade om uppväxten i Hidinge.

– Det här blir spännande för jag ser ju en hel del gamla bekanta här, säger hon till de drygt 50-talet personer som kom till Lannamässen i onsdags kväll.

Byalaget i Hidinga-Lanna stod för inbjudan och de var överväldigade av det stora intresset för att lyssna till minnen av Anne-Marie Granqvist, syster till rikskändisen Carl-Jan Granqvist.

– Vi träffas mest vid gemensamma kalas i släkten, säger hon till NA:s reporter.

Hon är född 1943 och flyttade som 19-åring till Stockholm. Sedan blev det Lindesberg och Nora där hon bor i dag.

– Det känns som man är Hidingebo fast jag inte bott här på många år. På våren åker jag alltid upp och tittar på vitsippor och blåsippor. Det här med Bergslaget är något visst, säger Anne-Marie.

Den gamla bebyggelsen och framför allt naturen är det som lockar henne tillbaka till Hidinge. Här växte hon upp med pappa Johannes som var lärare/ kantor och mamma som hette Mai. De bodde i Västergården nära Hidinge skola där pappan undervisade.

– Jag minns när vi stod på led utanför klassrummet och vår fröken kollade händer och öron så att de var rena. Jag sa åt mamma att se efter så att mina öron var ordenligt rena så att jag inte var tvungen att tvätta mig i skolan.

– Sen fick vi en vaktmästare som hette Västlund. Han var den förste socialisten jag hört talas om. Han satte upp affischer inför valet. Jag minns att han började klippa gräs klockan 11 på söndagar när pappa spelade i kyrkan. Värst var det när Västlund tog av sig på överkroppen. Mamma hakade upp sig på det, berättar Anne-Marie och skrattar.

Anne-Marie Granqvist .

Mer läsning

Annons