Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Firade Ramsågens dag

Uppdaterad. Mullhyttans bygdeförening visade stolt upp sin ramsåg på sågbacken i lördags. Många nyfikna kom dit.

Annons
Loppisträff. Hasse Carlsson, Wivianne Högman, Arne Johansson och Alrik Davidsson träffas när det är Ramsågens dag på sågbacken i Mullhyttan.

Torsten Elisson från Vintrosa kommer fram och berättar engagerat för NA:s reporter hur en stor del Sveriges exportinkomster under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kom från sågverksproduktionen längs norrlandskusten.

– I Norrbyskär fanns en hel industri med sex ramsågar, bostäder och ett helt samhälle, säger han.

För ett par år sedan invigde Mullhyttans bygdeförening sin egen ramsåg som har restaurerats. Framför allt har hela sågverket fått ett nytt tak och rätats upp, berättar Wivianne Högman som är ordförande i föreningen.

– Men utan Holger Örtenmalm som ligger bakom alltihop, och Sten Axelsson så hade det inte blivit något.

Axelsson berättar att den första ramsågen fanns här 1765 och drevs med ett vattenhjul. Sedan utvecklades sågen med turbinkraft.

– Sedan har det funnits en lokomobil men Norberg som hade sågen var enligt uppgift lite rädd för att den skulle börja brinna och använde den inte, förklarar Holger Örtenmalm.

Idag drivs ramsågen med diesel/elektricitet. Föreningen sågar sitt eget virke av timmer som skänks till dem. Det går åt till att renovera de gamla husen.

– Vi har nog sågat en hundra stockar, säger Holger.

Mer läsning