Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordliga smaker i Fjugesta

Under september månad kommer 26 serveringar i Örebro län att erbjuda var sin måltid från ett av Sveriges landskap inklusive Sameland, Sápmi. Bönan Kakan i Fjugesta har blivit tilldelade Gästrikland.

Annons
- Det här kändes spännande. Att hitta på en ny rätt och få tid till att göra det, säger Christina Agartsson om projektet

– Tänk att lilla Bönan Kakan får vara med, säger ägaren Christina Agartsson.

När inbjudan kom tvekade hon inte att anmäla sitt intresse.

– Man blir inbjuden till många projekt, men det här kändes spännande. Att hitta på en ny rätt och få tid till att göra det. Det passar också eftersom jag har flyttat. Nu kan nytt folk upptäcka mina nya lokaler.

Får hjälp av mentorChristinas enda koppling till Gästrikland är att hon sålt en häst dit. Som tur är har alla matkreatörer försetts med var sin mentor. Christinas heter Magnus Dandanell och är grundare av svenska whiskymärket Mackmyra samt matambassadör för Gästrikland.

– Det var spännande att få en sådan mäktig mentor, kommenterar Christina.

Kanske har det även sina baksidor. När det var dags att sätta igång var Magnus i USA, så Christina fick forska på egen hand. Hon tog också kontakt med lokala producenter i Gästrikland. En tanke med Länsstyrelsens projekt ”26 smaker 26 landskap” är just att bygga broar mellan matställen och svenska producenter, berättar Christina som kommer att samarbeta med bland annat en getostproducent och en uppfödare av rasen highland cattle.

Hemligt receptMenyn är färdigkomponerad och har blivit fotad för den bok som också ska ges ut i september.

– Jag får inte berätta vad jag ska laga, men kan säga så här: Gästrikland är lika med strömming. Jag har tagit ett recept från en hembygdsförening och mixat med en ny grej. Eftersom jag själv är nötproducent och gästriklandsborna kan strömming själva ger jag dem ett köttrecept. Så kommer whiskyn med också. Hur blir en överraskning.

Mer läsning

Annons