Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olovlig trädfällning

Ett tjugotal träd fälldes utan tillstånd på Pontus Andersson och Therese Larssons privata tomt i Lanna i juni – på uppdrag av Lekeberg kommun.
– Det känns förjäkligt. Jag känner mig överkörd, säger Andersson.

Annons

Det var den 22 juni i år som Sydved AB, för Lekeberg kommuns räkning, olovligen fällde 24 granar på Anderssons och Larssons fastighet i Lanna – trots att tomtgränsen, enligt Andersson, var tydligt utmärkt med orangea pinnar. Träden var 20–25 år gamla och skulle fungera som insynsskydd mot ett planerat nybygge i området.

Försvunna

– En dag var alla träd bara borta. Inte en förvarning fick man. Dessutom hade de lutat de fällda granarna mot mitt hus. Det tillhör ju folkvett att veta att så gör man bara inte, säger Andersson.

I samband med trädfällningen ska Sydved även ha kört med skogsmaskiner rakt igenom en hallonhäck och förstört stora delar av den anlagda trädgården som finns på tomten.

Skyller på varandra

Enligt Andersson råder det stor oklarhet kring vem som egentligen bär ansvaret för det inträffade.

–Kommunen och Sydved skyller på varandra. Ingen vill ta sitt ansvar. Kommunen sålde fastigheten till mig för bara ett halvår sedan så de borde rimligtvis veta var tomtgränsen går, säger han och fortsätter:

–Jag undrar hur det skulle kännas för kommunalrådet om jag åkte hem till honom och högg ner 25 äppelträd. Då hade det nog blivit ett jäkla liv.

Andersson menar att det var just det insynsskyddade läget som gjorde att han och hans sambo köpte fastigheten, och att avverkningen på tomten har lett till en värdeminskning. Något som Thomas Kullberg, miljösamordnare på Lekebergs kommun, inte håller med om.

– Vi anser inte att fastigheten har påverkats negativt då det finns en byggnad på tomten som skyddar mot insyn.

”Sydveds fel”

Enligt Kullberg har det uppenbarligen begåtts ett misstag. Ett misstag som Sydved nu får stå till svars för.

–Vi förbereder tomtförsäljning i området och har anställt Sydved för att utföra skogs-avvecklingen. Ett antal träd har fällts av misstag och så vitt jag vet så har Sydved erbjudit familjen en ersättning som de anser är rimlig, menar Kullberg.

En ersättning som enligt Andersson handlar om en summa på 5 000 kronor alternativt en nyplantering av en häck.

”Orimligt”

– Det är en orimlig ersättning. Jag vill ha mina granar tillbaka, säger Andersson.

Sydveds informationschef Daniel Fellenius låter meddela att företaget tar på sig det fulla ansvaret för det inträffade.

– Det är uppenbart att vi har begått ett operativt fel. Det hela är otroligt olyckligt och en klar miss från vår sida, säger han.

Fellenius vill inte kommentera uppgifterna om ersättning innan alla berörda parter har träffats och diskuterat förutsättningarna för en kompensation.

Mer läsning

Annons