Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar från Gropen har byggt ett sjukhus

Ett helt nytt sjukhus står snart färdigt strax utanför staden Bobo-Dioulasso i Burkina Faso. Det har byggts av Lekebergsbaserade intresseförening Västafrikahjälpen, bland annat tack vare intäkterna från affären Återbruket i Gropen.

Annons
På väg till Burkina. Bertil Johansson och Sören Fagerstedt packar nästa container till Burkina Faso, som innehåller bland annat en tryckpress.

Gropen. I juni invigdes andrahandsaffären Återbruket. De första månaderna har varit en stor framgång.

– Läget gör att allt fler hittar hit än tidigare, då vi hade affären i Lekebergskyrkan i Fjugesta, berättar Anne-Marie Nilsson som är föreståndare.

Affären är öppen onsdagar och lördagar och medlemmarna i Västafrikahjälpen hjälps åt att driva affären ideellt. Ann-Marie ser det både som en humanitär insats och som miljöarbete.

– Det är bra att fullt fungerande saker inte bara slängs, utan kan användas igen, säger hon.

Affären har det mesta, prydnadssaker, möbler, kläder, böcker och leksaker. Allt är genomgått, rengjort och prissatt. Intäkterna går oavkortat till Västafrikahjälpens humanitära hjälpprojekt i Burkina Faso, som är ett av världens fattigaste länder. Mycket av det som inte säljs skickas också till Burkina Faso.

Västafrikahjälpen startades av Bertil och Ingrid Johansson arbetade som missionärer i Afrika på 1970-talet, men Västafrikahjälpen bildades först 2009, för att förmedla insamlade gåvor. Det är i dag en medlemsburen intresseförening som bygger på ideellt arbete.

Just nu pågår bygget av ett sjukhus, och planerna på det startade redan 2006, då Bertil fick en förfrågan från lokala läkare och forskare, som visste att han tidigare bland annat stått bakom bygget av 14 skolor i Burkina Faso.

– Först var vi skeptiska och tyckte det var alltför komplicerat. Men behovet är enormt. I Burkina Faso finns små vårdkliniker, men nästan inga kirurgavdelningar, berättar Bertil Johansson, ordförande i Västafrikahjälpen.

Västafrikahjälpen samarbetar med en lokal kyrka, Assemblees de Dieu. De kunde presentera en fungerande budget och planering, vilket fick Bertil Johansson att ändra sig.

– Vi startade projektet 2009 och nu är det snart färdigt. Man har börjat med rekrytering av personal på plats, berättar Bertil Johansson.

Det nya sjukhuset är 2 000 kvadratmeter och har två operationssalar. Det ligger utanför staden Bobo-Dioulasso, där Västafrikahjälpen sedan tidigare driver en kombinerad bibel- och jordbruksskola.

Eftersom landet inte har något skattesystem har staten inte bistått med några pengar – allt kommer från donationer och insamlingar som Västafrikahjälpen gjort.

– Vi har fått stort gensvar på våra insamlingar och många hittar till oss, både via vår hemsida och till affären. Brunnsborrningen har vi till exempel fått hjälp med från Atlas Copco. Vi har levererat bland annat elverk, sjukhusmaterial och nu senast en ambulans från Karlskoga lasarett.

Varje år skickar Västafrikahjälpen flera containrar med utrustning till Burkina Faso. Nästa container ska skickas i november, och innehåller bland annat en tryckpress.

Mycket av utrustningen har skänkts av sjukhus som bytt ut sin mot modernare. Annat har köpts nytt, exempelvis blodanalysutrustning och narkosutrustning. Men fortfarande behövs flera dyra investeringar.

– Bland annat behöver vi en röntgenutrustning och en sterilisator för kläder och operationsdukar, berättar Bertil.

Men inget verkar omöjligt för Västafrikahjälpen, och Bertil räknar med att sjukhuset ska vara färdigt i januari.

– Bertil är fenomenal på att göra bra affärer, säger Ann-Marie och skrattar.

Det stora ebolautbrottet i de närliggande länderna Liberia och Sierra Leone har påverkat planerna för sjukhuset. Än så länge har inga fall av ebola konstaterats i Burkina Faso, men fågelvägen är det inte mer än 30 mil från sjukhuset till gränsen mot norra Liberia.

– Om ebola kommer så kan sjukhuset göras om till ett ebola-sjukhus, berättar Ingrid. Det ligger bra till, eftersom det är några kilometer utanför staden.

Ebolautbrottet har också skjutit upp planerna på invigningen som skulle ha hållits i januari.

– Jag kommer att åka dit ändå, men vågar inte ta med mig några andra. Det är viktigt att göra sjukhuset funktionellt så fort som möjligt, säger Bertil.

Ann-Marie Nilsson förestår affären Återbruket i Gropen.

Mer läsning

Annons