Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilot med hastighetsrekord

Företagaren och piloten Roland Palmér från Mullhyttan har varit i 128 länder och innehar hastighetsrekordet mellan Örebro och Arlanda.– Flygvärdinnorna var sura på mig för de hann inte servera kaffe, säger han och skrattar.

Annons
Roland Palmér och hustrun Berith Palmér.

I dag flyger Roland helt ideellt ett inhyrt plan åt Grimsö forskningsstation för att spåra vilt. Men det var annorlunda när han var delägare i Örebroföretaget Palmator som han drev med kompanjonen Anders Piscator.

Köpte plan

– Vi hade då över 350 anställda på flera platser i Sverige och även i Polen och Norge. För att enklare kunna åka mellan de olika ställena och även skjutsa våra anställda så köpte vi ett flygplan, säger Roland.

Han tog flygcertifikat och var med och bildade Örebro air som startade trafik mellan Örebro och Arlanda i början på 1980-talet. Men Roland gick ur Örebro air och blev anställd i bolaget i stället.

Så småningom såldes företaget till Skyways. Roland var anställd där som trafikpilot i tio år. Totalt har han 12 000 flygtimmar bakom sig.

– Jag har hastighetsrekordet mellan Örebro och Arlanda på 19 minuter. Normalt sett tar det mellan 35 och 40 minuter, säger han.

Mycket privatflygRoland har även flugit mycket privat, bland annat till Afrika. Han har även varit på Svalbard, Island och i England. 128 av världens cirka 192 länder har besökts. Han samlar på länder som fågelskådare samlar på fågelarter eller ”kryss”. Men hemma känner han sig förstås sedan 23 år i Labbåsen, Mullhyttan, i ”Jakob och Gretas hus” där han bor tillsammans med hustrun Berith.

– Men jag kan också tänka mig att bo på Nya Zeeland eller i Kalifornien. Där är det enkelt och lättsamt, säger han och myser.

Till Uganda i marsReslusten är stor. I mars bär det av på en upplevelseresa till Uganda och förra året blev det en tågresa till Tibet. Sedan många år hinner han också med skidresor till Österrike.

Roland talar sig gärna varm för Ankarstiftelsen som samlar in pengar till verksamhet för barn i Sydamerika, Colombia. Stiftelsen ser till att skolor byggs och att brunnar borras. Ankarstiftelsen har även cirka 500 fadderbarn. Bara under 2009 har man fått in fem miljoner kronor och Roland sköter ekonomin och bokföringen.

– Vi har byggt 66 skolor och borrat 300 brunnar, de flesta i Amazonas och några i Afghanistan.

– I fattiga länder upplever jag den glädje man ser hos barn. Trots att de inte har någonting. De har nära till skrattet, säger Roland.

Stödjer barn

Ett stort arbete läggs också ned i ett fängelse i Medellin i Colombia. Arbetet, som är kristet, går ut på att stödja de intagnas barn så att de kan gå i skolan. Det finns också ett fotbollsprojekt i Medellin som betalar löner åt ungdomstränarna.

– Att engagera ungdomen i fotbollen är ett alternativ till ”valet” att bli yrkesmördare och att sniffa lim, säger Roland.

Fotnot: Ankarstiftelsen har en hemsida www.ankarstiftelsen.com

Piloten Roland Palmér har hastighetsrekordet mellan Örebro och Arlanda - 19 minuter!

Roland Palmér

Ålder: fyller 75 år.

Yrke: Företagare.

Familj: Hustru Berith Palmér, en son, tre döttrar och sex barnbarn.

Bor: Löfåsen eller Labbåsen, Mullhyttan.

Intressen: Har några företag som tar det mesta av tiden

Mer läsning

Annons