Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röse kan ha grävts bort

Ett odlingsröse kan ha grävts bort från det nya villaområdet Skrantåsen i Hidinge. Men det är inget brott mot fornminneslagen enligt länsstyrelsen.

Annons
Här borde det ha legat ett odlingsröse som enligt den särskilda arkeologiska utredningen skall bevaras. Men odlingsröset verkar ha grävts bort av entreprenören som anlägger vatten och avlopp i Skrantåsen.

När Lekebergs kommun förra året lät göra en särskild arkeologisk undersökning inför exploateringen av Skrantåsen hittades bland annat ett par odlingsrösen, objekt 6 i den norra delen, objekt 7 i den södra delen samt en stenhägnad. Inget av rösena har genomgått någon utredningsgrävning men kan möjligen innehålla rester efter hällkistor. Båda odlingsrösena bör bevakas inför en framtida exploatering menar arkeologerna. Kommunen sade också att de ville ha kvar odlingsrösena.

En privatperson som fattat misstankar om att ett röse kan vara bortschaktat kontaktade nyligen Lekebergs kommun och undrade vad som hänt. Hikmet Hrustanovic´, stadsarkitekt på Sydnärkes miljöförvaltning samt VA-ingenjör Ingemar Wennlöf var på plats under tisdag för att få svar på vad som hänt. Men det var svårt att se något på grund av att snö fallit under morgonen.

– Så det är svårt att säga om det finns kvar till hundra procent. Det är synd om det har försvunnit för det skulle bevaras, säger Hikmet Hrustanovic´ om objekt 7.

Han är dock helt säker på att objekt 6, det norra röset, finns kvar.

Ingemar Wennlöf som har hand om entreprenören som gräver i området var inte anträffbar under tisdagen. Hikmet Hrustanovic´räknar med att göra ett nytt besök i början på nästa vecka. Anders Kritz, antikvarie på Kulturmiljö, länsstyrelsen i Örebro, är bekymrad.

– Röset är inget konstaterat fornminne men det är ändå olyckligt om det har försvunnit eftersom vi hade kunnat undersöka det innan. Men eftersom det inte är en konstaterad fornlämning så kan det inte bli något brott mot fornminneslagen.

Mer läsning

Annons