Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsfrågor viktiga i bygdeförening

I går fick Hackvad ”på riktigt” en bygdeförening med stadgar och programförklaring. Såväl samhällsfrågor som nöjesaktiviteter ska ingå i verksamheten.

Annons
Samlades. En hel del Hackvadsbor kom för att delta under gårdagens årsmöte.

Som NA redan förra våren meddelade så bildades en interimsstyrelse med uppdraget att sondera terrängen för att bilda en egen bygdeförening. Den styrelsen har jobbat med bredd, och igår kunde man gå till årsmöte och fastslå en ny styrelse, samtidigt som man presenterade vad som finns att ta itu med.

– Jag ser det som att en bygdeförening inte enbart ska jobba med nöjesarrangemang. Vi måste också finnas med och agera när det gäller olika samhällsfrågor som dyker upp, och som gäller vår bygd, förklarar föreningens ordförande, Klas Wetter.

Redan under förra året startade man upp med att ta på sig ett upprustningsansvar för den rivningshotade kyrkskolan.

– Än så länge har vi inget avtal, men i bästa samförstånd får vi rusta och använda skolan. Den kyrkliga samfälligheten bekostar materialet och vi står för arbetet, berättar Klas.

Många Hackvadsbor ser förstås att kyrkskolan står kvar även i framtiden.

– Jag har ju gått där i femte och sjätte klass, så det är ett minne, och det är ju synd om den skulle rivas, menar Ronny Sörman som bor närmsta granne med byggnaden.

Andra frågor av samhällskaraktär är vad som ska hända med församlingshemmet, hur får man en bättre mobiltäckning, och dessutom finns ett intresse att driva ett fiberprojekt för bättre datakommunikation.

Föreningen aviserade även under gårdagens årsmöte en rad av aktiviteter som man ämnar stå som arrangör för. En av dem är Hackvaddagen den 9 september. En festens dag, som förra året blev en succé med runt 250 besökare. Annat är glasskaféer, kakfrossa, cykelrundor, ljusstöpning och studiecirkel.

Är det viktigt att Hackvadsbygden har en bygdeförening?

– Ja, det håller ihop folket på orten, säger Margareta Sundqvist och får medhåll av maken Erik:

– Det är också viktigt att få träffas. Inte bara tv:n, utan komma ut också.

I nya styrelsen sitter förutom Klas Wetter även Conny Boman, Christer Lindgren, Hans Hagsten, Lisa Ericsson, Gun-Britt Grönkvist samt Eva Wetter.

Mer läsning

Annons