Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vågmästare i vindkraftsfrågan

Framtiden för vindkraftsparken i Kilsbergen kan avgöras i kväll av kommunfullmäktige i Lekeberg. Tre motioner yrkar på att kommunen lägger in ett veto mot projektet.

Annons
Sverigedemokraterna har makten att avgöra om kommunen ska lägga in ett veto mot projektet.

Socialdemokraterna, Framtidspartiet i Lekeberg, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan tänka sig att lägga in ett kommunalt veto för att stoppa vindkraftsprojektet Kronoberget. Tillsammans har de 16 av kommunfullmäktiges 35 mandat. Om Sverigedemokraterna går på samma linje med sina 2 mandat blir det en majoritet för ett kommunalt veto och projektet kan komma att avbrytas.

Bestämmer sig idag– Vindkraft är bra men frågan är i vilken skala vi ska ha det. Jag sitter och bläddrar igenom de här papperen nu. På torsdag har jag bestämt mig, säger Jonas Holm (SD).

– Jag har svårt att se att det blir ett slutgiltigt beslut nu och jag tror inte att jag kommer att ställa upp för ett kommunalt veto, säger Gerry Milton (SD).

Framtidspartiet i Lekeberg, FL, har motionerat om att kommunen skall använda sin vetorätt och säga nej till en industriell vindkraftspark i Södra Kilsbergen och Kronoberget samt att utreda om det finns något annat område i kommunen som lämpar sig för vindkraft i mindre skala. S och V stödjer motionen i fråga om ett kommunalt veto. Miljöpartiet har också motioner om att projekt Kronoberget skall läggas ner. MP vill även att det tematiska tillägget till översiktsplanen som kommunen tagit fram över var det är lämpligt att ha vindkraftverk placerade skall avbrytas. Både S, V och FL stödjer MP i tanken på ett kommunalt veto.

I valrörelsen sa de flesta partierna att de inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har de fått frågan hur de tänker rösta från både Moderaterna och Framtidspartiet.

Törs inget säga– De har inte sagt klart vad det tycker och hur de kommer att rösta så jag törs inte säga något. Men jag hoppas att vi får lägga ett veto. Sedan vet jag att det finns enskilda ledamöter i Alliansen som tycker att det är fel med vindkraft i Kilsbergen men hur de sedan röstar vet jag inte, säger Kerstin Leijonborg (FL).

– Sverigedemokraterna är det parti som inte tagit ställning så vi pratade på vårt gruppmöte om det och då fick jag frågan om inte jag kunde ringa. Det svar jag fick från Jonas Holm i tisdags var att de inte hade tagit ställning, säger Håkan Söderman (M).

Mer läsning

Annons