Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska och själavårdare

Äntligen fick jag tid för människorna!Så berättar Gunilla Tollne om hur hon kände när hon gick från att vara sjuksköterska till att bli själavårdare inom sjukhuskyrkan. Ett jobb som hon har haft i 16 år. Nu går hon snart i pension.

Annons
Gunilla Tollne är både sjuksköterska och själavårdare.

Hälla i, Hålla om, Hålla tyst och Hålla ut. Med fyra H kan man kort beskriva en stor del av Gunilla Tollnes arbetsuppgifter som assistent i sjukhuskyrkan på Universitetssjukhuset i Örebro. Som assistent har hon ingen teologisk bakgrund, något som är ganska ovanligt för alla de som jobbar i sjukhuskyrkan runt om Sverige.

Efter att ha utbildat sig till sjuksköterska och jobbat många år inom vården tog Gunillas liv en vändning när hon 1994 började som själavårdare. Och hon har inte ångrat sig, trots att det ibland kan vara tungt att träffa sjuka, deras anhöriga och anhöriga till människor som avlidit.

– Människor som vet om att de snart ska dö pratar inte om döden. De pratar om livet och allt som de har gjort. De vill göra någon sorts bokslut, och det kan vara svårt att prata om med anhöriga eftersom man är rädd att såra varandra, säger Gunilla.

Personalen i sjukhuskyrkan är anställd av Olaus Petri församling, förutom en pastor som är anställd av frikyrkoförsamlingarna, men de verkar på USÖ där de har sin arbetsplats. Samarbetet med vårdpersonalen är viktigt. Gunilla tycker att hon kan ha en fördel av att ha en bakgrund i vården, eftersom hon lättare förstår sjukhuspersonalen. De kompletterar varandra för patienternas bästa.

– Kropp och själv hör ihop. Mår inte själen bra kan det ta längre tid för kroppen att läka.

Sjukhuskyrkan har stor betydelse framför allt för dem som inte har så många anhöriga omkring sig.

– Så mycket ensamma människor det finns. Det pratas om Facebook och bloggar, men när det verkligen gäller är många människor väldigt ensamma, säger Gunilla med sorg i rösten.

Snart är det dags för Gunilla att gå i pension. Hon har nyligen lämnat in sin pensionsansökan och ämnar lämna arbetslivet den 1 juli, vid 66 års ålder. Planen är att skaffa hund, och till en början ta det lugnt. Lämna alla föreningar och fundera på vad hon verkligen vill engagera sig i.

– Tänk vilket arbetsliv jag haft! Jag har träffat så mycket människor! utbrister hon.

JESSICA UHLIN

Gunilla Tollne

Bor: Fjugesta.

Ålder: snart 66.

Familj: Tre barn (alla med jobb inom vården) och fem barnbarn

Läser: Löser mest korsord. Just nu ligger dock Jonas Gardells ”Om Gud” på nattygsbordet.

Ser på tv: Nyheter och väder.

Intressen: Väder (har fört väderdagbok i 30 år), barn och barnbarn samt att vara ute i naturen.

Mer läsning

Annons