Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att starta företag om man är kvinna

En kvinna som vill starta eget företag måste tro stenhårt på sin idé. Dessutom kräver det mycket uppoffringar och ”skinn på näsan”.

Annons
Christina Agartsson i Lekeberg tror att fler kvinnor kommer att starta företag i framtiden.

Många kvinnor som i dag startar företag håller sig till yrken som till exempel frisör, massör, fotvårdsbehandlare eller matberedning. Andra driver till exempel städföretag, blomsteraffär eller kafé.

– Som kvinna skall du ha en jäkla bra idé för att starta eller ha någon bakom dig för att få lån. Om inte banken tror på det så får du inga lån. Man måste visa att man har ”fighting spirit”, säger Christina Agartsson, företagare och ambassadör i länet för kvinnligt företagande 2008-2009.

Hon tror att fler kvinnor i framtiden kommer att starta företag i framtiden och att kvinnor även vågar gå in i ledande positioner, tro på sina kunskaper och sin inre drivkraft.

Elvy Broman, sitter i Företagarnas styrelse i Örebro län, en organisation som jobbar för att för små och medelstora företag skall få enklare villkor, bygga nätverk och få utbildning. Hon driver företaget FEJ, en ekonomisk och juridisk byrå för privatpersoner. Elvy Broman menar att det inte är enkelt att vara egen företagare som kvinna.

– Kvinnor och män ser på saker på olika sätt. Att starta företag är på männens villkor och man måste vara beredd att jobba ”dygnet runt” och att till exempel ”offra” familjen. Jag har personligen inte stött på några andra problem.

– Kvinnor måste vara 110 procent säkra på att det skall bära frukt. För en man räcker det med att tro på sin idé och vara övertygande. Och på banken är det ofta en man som beslutar, säger Elvy Broman.

Hon menar vidare att det kan vara svårt för en kvinna att föra fram sina synpunkter bland äldre företagare som är män eftersom de inte har synen att kvinnor kan lika mycket som män.

– Ja, man måste ha ”skinn på näsan”.

Läs mer i Fredagens NA

Mer läsning

Annons