Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tångeråsa kyrka

På söndag avslutas Sommaröppet i Tångeråsa. En central del under de tre veckorna är Tångeråsa kyrka, en av Sveriges äldsta träkyrkor.
– Det är unikt att den har levt kvar till våra dagar, säger Maria Sundström som är konsthistoriker och har skrivit boken ”Tångeråsa kyrka – en av Sveriges äldsta träkyrkor”. I morgon föreläser hon om kyrkans historia.

Annons
Maria Sundström har forskat om Tångeråsa kyrka i sju år.

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen och människor kommer och går i kyrkan. Guiden Kjell Karlsson finns på plats och svarar på besökarnas frågor.

– De flesta går mest runt och tittar, att en sådan gammal träkyrka är så intakt lockar många hit, säger han.

Kyrkan är inte stor, men rymmer många detaljer som är från medeltiden.

– Dopfunten här är äldre än själva kyrkan, den togs hit när kyrkan byggdes, berättar Kjell och visar en dopfunt i sten som står bredvid altarringen.

På den andra sidan om altarringen hänger ett krucifix från 1300-talet.

– Det hade prästen med sig ut på åkrarna och välsignade skörden med.

I en av kyrkbänkarna sitter Iris Larsson, som tycker mycket om kyrkan.

– Jag är barnfödd i Tångeråsa, så vi gick i söndagsskola här för tant Ingrid som vi kallade henne. Sedan gick jag konfirmation här, och jag och min man vigdes här.

Därefter har även en av döttrarna döpts i träkyrkan.

I församlingsgården ett hundratal meter från kyrkan står Maria Sundström från Kräcklinge och säljer lokalt hantverk. Under sju års tid ledde hon ett forskningsprojekt om Tångeråsa kyrka, vilket resulterade i en bok som gavs ut 2011.

– Vi gick igenom allt arkivmaterial som fanns, främst landsarkivet i Uppsala. Sedan gjorde vi en dendrokronologisk undersökning som var väldigt grundläggande, säger Maria.

Undersökningen innebar att ett femtiotal borrprover togs från träet i kyrkbyggnaden. Med hjälp av dessa kunde dendrokronologen sitta och pussla in träet i rätt tidsperiod, och på så sätt datera kyrkans delar.

– Då fick vi reda på att den äldsta delen, koret, är från 1290-talet. Större delen är gjord på 1340-talet, säger Maria, och fortsätter:

– Tidigare fanns olika teorier om kyrkans ålder, nu fick vi säkra dateringar och fick även veta mer om en del föremål.

Ett intressant fall som stärkte trovärdigheten till undersökningen var dateringen av vapenhuset. Undersökningen visade att träet var fällt någon gång på vintern 1692-1693. När projektgruppen gick tillbaka till kyrkoarkivet hittade de en stor utgift i april 1694 med noteringen ”bygge av nytt vapenhus”.

– Då hade de antagligen låtit timmret ligga och torka ett år innan de byggde. Dendrokronologen blev väldigt glad, för det stämde ju bra, säger Maria.

Forskar om hembygden. Maria Sundström har forskat om Tångeråsa kyrka i sju år.

Mer läsning

Annons