Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring för ökad trygghet

Mer utomhusbelysning och säkrare passager vid gatukorsningar. Deltagarna i trygghetsvandringen i Fjugesta under torsdagen var överens om att det måste bli bättre.

Annons

Initiativet till trygghetsvandringen kom från folkhälsoutskottet och leddes av folkhälsoplanerare Hanna Hansson. Politiker, medlemmar från Lekebergs trafiksäkerhetsförening och Pro var några av deltagarna.

– Förra gången det var en sådan här vandring var 2006, berättar Hanna Hansson.

Med penna och protokoll gav sig två grupper ut på en timmes vandring i centrala Fjugesta och det gjordes en hel del upptäckter. Flera gatukorsningar måste bli trafiksäkrare för fotgängarna. Vid korsningen Bangatan-Bergsgatan passerar många barn på väg till Tulpanens skola. Håkan Hult från Pro antecknar:

– Här finns bara trottoar på ena sidan så man måste över Bergsgatan. Och här är det svårt att se trafiken.

Vid Tulpanens skola stannar sex skolbussar varje morgon plus föräldrar som skjutsar i bilar. Det blir trång och farligt.

– Chaufförerna säger att det här är inte bra, menar Anette Andersson som tagit med sig sina egna barn på trygghetsvandringen.

Utanför Skattkistans förskola på Dammgatan saknas parkering och det är samma sak utanför Kastanjen på Bangatan. Amelia Karlsson cyklar nästan in i en buske som hänger ut över trottoaren på Vallgatan. Parkeringen vid landstingets lokaler, före detta Futurum, har väldigt dålig belysning påtalar Håkan Hult och för det till protokollet. Nästa problemkorsning blir Vallgatan-Letstigen. Här är det smalt och man får stanna mitt i korsningen vid möte. Fortsätter man sedan i Vallgatans förlängning hamnar man snart på gamla banvallen mot Gropen. En sträcka som borde underhållas bättre och delvis förses med belysning menar gruppen. Efter en timmes promenad träffas båda grupperna vid Storgatan och är överens om att det fanns en hel del att föra in i protokollet. Fler busskurer och bättre belysning vid återvinningsstationen är bara ett par exempel.

– Det blir nu ett dokument som återkopplas till de ansvariga och nästa år blir det en ny promenad för att kolla upp vad som hänt, säger Hanna Hansson.

Mer läsning

Annons