Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentralen i Lekeberg växer och flyttar

Det gamla sjukhemmet i Fjugesta byggs om för miljonbelopp till ny vårdcentral. Äntligen! menar Åke Kihlberg som är verksamhetschef och specialist i allmänmedicin på Capio Vårdcentral i Fjugesta.

Annons

Capio vårdcentral i Lekeberg till höger i bild. Den låga byggnaden till vänster är det gamla sjukhemmet och hit flyttar vårdcentralen 2018.

Åke Kihlberg, läkare och verksamhetsansvarig för Capio vårdcentral i Lekeberg är glad över att få nya lokaler under 2018. Arkivfoto: Peter Eriksson

–Det känns jätteskönt. Vi har haft önskemålet under många år. I dag är det för trångt, säger verksamhetsansvarig Åke Kihlberg.

Han basar över 30 anställda och har över 8 200 listade patienter. Dessutom tillkommer läkarstudenterna som också ska ha egna patienter och mottagningsrum.

–Nu har vi ingen önskan om att bli större utan ha en bra tillgänglighet för de som bor i kommunen och är listade hos oss.

Här blir den nya entrén till vårdcentralen. I tegelbyggnaden till höger ligger det gamla sjukhemmet. Snett till höger, utom bild, står vattentornet i Fjugesta.

Den ursprungliga läkarmottagningen byggdes ihop med det som i dag kallas gamla sjukhemmet. Under 1980-talet uppfördes en ny byggnad. Det är i den nyare delen som vårdcentralen nu har 620 kvadratmeter lokaler. Sjukgymnastiken i den ursprungliga delen har knappt 250 kvadrat. Ovanpå vårdcentralen i den nya byggnaden delar barnavårds- och mördravårdscentralen samt Folktandvården på lokalen. Folktandvården blir kvar medan barnavårds- och mördravårdscentralen flyttar med vårdcentralen.

– Vi flyttar undersökningsrum, arbetsrum, lab och expeditioner, allt utom sjukgymnastiken. Så vi behöver investera flera hundra tusen kronor i de nya lokalerna, säger Åke Kihlberg.

Det är Region Örebro län som genom Regionservice Fastigheter äger byggnaderna och bekostar bygget. Capio vårdcentral är hyresgäst. Renovering och ombyggnad av det gamla sjukhemmet beräknas kosta mellan 30-40 miljoner kronor. Bland annat ska hela taket bytas ut mot ett sadeltak. Entreprenör är NA-bygg och starten sker troligen i februari/mars 2017. Capio vårdcentral får sedan cirka 300 kvadratmeter större lokaler än de har i dag.

–Inflyttningen blir förhoppningsvis om ett år i januari 2018 och den nya entrén blir från baksidan sett från i dag där också parkeringen är större. Inne i huset blir entrén till vårdcentralen mittemot sjukgymnastiken.

Gamla sjukhemmet byggs om till vårdcentral. Här sett från 2:a våningen i nuvarande vårdcentral. Vattentornet i Fjugesta skymtar till höger.

Vad händer med era nuvarande lokaler när ni flyttar?

– Hyresvärden har diskussioner med Lekbergs kommun om de är intresserade av att ha verksamhet här.

Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekeberg berättar att Familjecentralen som i dag är i källaren på Kyrkans hus i Fjugesta är i behov av nya lokaler.

– Det behövs för att utveckla verksamheten. I dag är det för trångt. Det är till exempel svårt att gå undan och ha enskilda samtal.

Familjecentralen är en trepartssamverkan mellan Lekebergs kommun, Svenska kyrkan, Knista församling och Capio vårdcentral i Lekeberg som har skrivit avtal med Region Örebro län. Därför skulle det passa bra om kommunen kan hyra vårdcentralens nuvarande lokaler och Familjecentralen flyttar in där menar Håkan Söderman. En annan tanke är att Familjecentralen skulle kunna flytta in i de nya skollokalerna som i framtiden ska byggas i Fjugesta. Något beslut om flytt av Familjecentralen är inte fattat än.

Mer läsning

Annons