Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenläckorna fortsätter

Dricksvattnet fortsätter att läcka i i Fjugesta. En del tips om läckor har kommit in från allmänheten.
– Vi har är ett besvärligt jobb och är glada att folk hör av sig, säger Ingemar Wennlöf som är VA-ansvarig.

Annons
Vattenläcka på Norrgatan i Fjugesta. Per- Axel Åberg och Ingemar Wennlöf från teknik-och service.

Sedan en läcka upptäcktes på Letstigen förra torsdagen har mycket vatten runnit ut i marken och pumpas vidare ut i spillvattenbrunnar. Arbetet med att spåra läckor har pågått på nätterna med hjälp av elektroniska sensorer i olika sektioner i Fjugesta och Gropen. Läckan på Letstigen tätades men det finns fler. Teknik- och serviceavdelningen tror att det kan finnas en stor huvudläcka som ännu inte lokaliserats

– Natten mellan onsdag och torsdag lyssnade jag vid brandposten på Norrgatan och hörde ett misstänkt brus. Så då satte jag ut en logg som talar om hur vattenflödet varit under natten, säger VA-tekniker Per-Axel Åberg.

Följden blev att han hittade en större läcka på Norrgatan än på Letstigen. Exakt var det läcker på Norrgatan går inte att säga innan gatan grävts upp betydligt mer. Före det måste tjälen som är omkring en meter djup tinas upp med hjälp av en glödande kolbädd.

– Vi pumpar nu in läckvatten till spillvattenbrunnen. Från början hade vi ett sammanlagt läckage av 5 liter i sekunden. Nu är vi nere i mellan 3,5 och 4 liter i sekunden, förklarar Ingemar Wennlöf.

Knappt 40 procent av det läckvattenflöde som upptäcktes under förra veckan har kunnat stoppas. Uppskattningen från vattenverket är att läckaget är cirka 86 kubikmeter per dygn. VA-avdelningen vädjar också fortsättningsvis om allmänhetens hjälp med att tipsa om ”blötfläckar” som kan tyda på läckage och att vara återhållsam med vattenförbrukningen.

Mer läsning

Annons