Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Magisk kväll på Riseberga

Braksuccé. Kan man uttrycka sig så när man egentligen befinner sig på en tidsresa med start 1342? Men en sådan succé var det dock när nunnorna i guidegruppen för Riseberga, tillsammans med kören Cantica Nova inbjöd till en stämningsfull visning i klosterruinen.

Annons

Arrangörerna hoppades på ett 60-tal besökare under de två visningstillfällen som erbjöds i septemberkvällens skymning. Det kom runt 150 personer. Då darrades det i nunnedräkterna över om kaffe och tilltugg efter guidningen skulle räcka, men det gjorde det.

Under dagen hotades arrangemanget av de tunga skyarna som släppte ifrån sig rikligt med regn, men se lagom till kvällen när skymningen föll över klosterruinen så sprack det upp lite och även vinden gick till vila.

Tranornas vingslag och rop hördes över ruinen när de sträckte mot väster. Under dem bröts den stillsamma tystnaden av historiens vingslag när de fem nunnorna, bärande på facklor, i lika många rum berättade klostrets historia. Runt om på klosterruinens murar flammade marchaller, och publiken förvandlades till pilgrimmer på besök.

– Man fick höra den här historien i en annan dimension. Jag kom verkligen i rätt stämning och framställningen var väldigt trevlig, menade besökaren Iréne Johansson från Sickelsta.

– Det här var ett riktigt bra initiativ, med mycket bra information, menade Siv Kalmö boende i Lindesberg som fick medhåll av Ingvar Björck från Östansjö:

– En riktigt speciell upplevelse i kvällsskymningen. Dessutom var nunnorna kunniga med bra berättarframtoning.

Under guidningen sjöng kören Cantica Nova från Örebro renässanssånger som höjde arrangemanget ytterligare och gjorde kvällen till en enda stor högtid, stämningsfullt och nästan magisk. Efter visningarna serverades kaffe och bitar av den välsmakande Risebergatårtan i bönhuset. Också det en kvarleva från västernärke genom receptet som Lina Hedengren gav ut i sin receptsamling, år 1844.

Mer läsning