Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekebergs elever hjälper barn i Afrika

I maj kommer alla elever på högstadiet i Lekeberg att delta i operation dagsverke. Målet är att samla in pengar till ett skolprojekt i Afrika.

Annons

– Om alla elever på Lekebergsskolan samlar in hundra kronor var då blir det 23 100 kronor, säger Elin Sundberg från operation dagsverke i Stockholm.

Under tisdagen träffade hon alla högstadieeleverna i Lekebergskyrkan och visade en film som bland annat handlade om hur unga människor lever i södra Sudan i Afrika. Syftet var att motivera eleverna inför deras operation dagsverke som äger rum den 26 maj. Det här året skall operation dagsverke samarbeta med hjälporganisationen Plan i projektet: ”Rätt att välja väg”.

– Rätt att gå i skola och rätt att välja vem man skall gifta sig med, säger Elin Sundberg.

Olika insatser

Projektet är inne på sitt tredje år och målet är att öka antalet tjejer som går i skola med tio procent.

Under operation dagsverke kan Lekebergseleverna kontakta lokala företag och höra om de behöver hjälp med något. De kan baka, skramla med bössor, panta burkar eller ordna loppis eller någon form av musikkonsert.

Veckan före den 26 maj kommer Lekebergsskolan att ordna temadagar med föreläsningar bland annat om flyktingar och rasism.

– Det är ett lite större värdegrundsprojekt vi har, säger Linda Makris som är lärare i so och engelska.

Hon berättar också att Lekebergskyrkan efterskänkte hyran på 1 000 kronor vilket kan vara en utmaning till andra föreningar och företag att ställa upp för insamlingen i operation dagsverke till skolprojektet i södra Sudan.