Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksaksskåp föryngrar kyrkan

Ett annorlunda altarskåp pryder nu en del av Nora kyrka och kommer att invigas på söndag. Det handlar om ett leksaksskåp med alla kyrkans praktiska attribut, tänkt för lek och utbildning.

Annons
Annorlunda altarskåp. Karina Bryngelson ställer de kyrkliga attributen på plats i det nya skåpet.

– Tanken är att öppna upp skåpet när det är barn i kyrkan, säger barnledaren Karina Bryn-gelson. Barnen vill ju inte alltid sitta still i bänkarna.

Det är ett vackert skåp som installerats i kyrkan. Stort och tillverkat i trä med vackra ornament och små symboler och målningar. Och när skåpdörrarna öppnas kan barnen kliva in i kyrkans värld i miniatyr – på sitt eget sätt.

Där finns nämligen mängder av föremål att pilla på och att leka med. Allt för att ordna ett bröllop, en begravning eller en högmässa med kollekt och allt.

– Jag är övertygad om att skåpet kommer att användas mycket, säger Karina Bryngelson. Vid kommer ju även att använda skåpet i samband med vår undervisning.

Skåpet är det fjärde i sitt slag och än så länge tämligen unikt i Sverige. Västerås var först och sedan dess har leksaksskåp byggts för kyrkor i Leksand och Linköping.

På söndag, i samband med en gudstjänst för små och stora, kommer leksaksskåpet att invigas.

Annons