Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektion med reaktion

Hannah Keller blandar två olika naturliga ämnen i samma provrör. Hon behöver inte vänta länge på en reaktion. Det bubblar till kraftigt. Kemi-experiment pågår på Snäckeskolan.

Annons

Matsalen på skolan har tillfälligt omvandlats till ett kemilaboratorium. På schemat i dag står surt och basiskt.

– Håll noga koll på den nedre och övre markeringen på provrören när ni häller i ämnena, säger Ulrika Andersson.

Små grupper

Ulrika och kollegan Katinka Molander sköter undervisningen i naturvetenskapliga ämnen på skolan. På fredagen genomfördes Kemins dag i klassrum runt om i Sverige och en av skolorna som var med var Snäckeskolan.

Alla tredjeklassare finns med i rummet. De har delats in i mindre grupper som sedan leds av elever från årskurs fem. Linus Nilsson går i femman.

– Kommer det att bli en explosion tror ni när jag blandar de här två ämnena, frågar han och duttar i några droppar av ett nytt ämne i ett provrör.

Från rött till lila

En reaktion uppstår omedelbart, men inte fullt så dramatisk som Linus kanske hoppades på. En färgskiftning av vätskan sker från rött till lila. Vid en ny blandning blir det lite mer action, det bubblar så kraftigt så det rinner över provrörskanten.

– Vad frigjordes vid blandningen, frågar genast Katinka.

Något i rummet avlämnar ett korrekt svar: koldioxid.

Arbetet fortsätter. Nya blandningar och nya reaktioner studeras. Man jobbar med så kallade naturliga indikatorer så något lackmus-papper behövs inte för att fastställa om ph-värden pekar mot surt eller basiskt.

Man talar även om hur ämnen neutraliserar värdena. Som exempel på hur kunskaperna kan användas berättas om kalkning av sura sjöar för att förändra vattnets ph-värde.

Annons