Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad: Du har ett ansvar för att inte göda de kriminella gängen

Förfesten pågår för fullt. Från poolen hörs skratt och plask. Röken från grillen blandas med röken från cannabiscigaretterna. Men det är självklart ingen som knarkar, de feströker ju bara, enligt dem själva.

De senaste åren har jag träffat unga som argumenterat för en legalisering av olika typer av droger. Det är tyvärr en växande attitydförändring. Jag blir både provocerad, men också väldigt bekymrad över det helt oproblematiska och okritiska förhållningssättet i synen på droger i allmänhet och en eventuell legalisering av droger i synnerhet.

Det är som om droger är helt ofarliga eller inte har några negativa konsekvenser överhuvudtaget. Vilket de har. Det kan leda till missbruk med förödande konsekvenser för den enskilda, omgivningen och samhället i stort.

Det är självklart en tragedi att unga människors liv går till spillo, men det slår också mot hela samhället.

Jag tror vi är flera som känt oro över de många skjutningar som varit, inte sällan med dödlig utgång och där offren också är väldigt unga. Det är självklart en tragedi att unga människors liv går till spillo, men det slår också mot hela samhället. Brottsligheten skapar oro och utgör ett hot mot hela det demokratiska samhället, mot tilliten människor emellan och förtroendet vi känner för rättsväsendet.

Ansvaret för att bryta utvecklingen ligger ytterst på politiken. Det gör vi bäst genom att satsa på fler poliser, hårdare straff och förebyggande insatser. Men vi har också ett gemensamt och personligt ansvar för att motverka den organiserade brottslighetens fäste i samhället.

Vi vet att merparten av skjutningarna och sprängdåden är gängrelaterade. De kriminella grupperingarna har en bred brottsverksamhet: rån, smuggling, ekonomiska brott, utpressning, människohandel, illegalt spel och droghandel.

Så när festknarkandet pågår på krogar och förfester i villaförorter bidrar de till att vara en viktig inkomstkälla för gängen.

Just droghandeln står för en stor del av den gängkriminalitet vi ser i dag, i synnerhet i särskilt utsatta områden. Så när festknarkandet pågår på krogar och förfester i villaförorter bidrar de till att vara en viktig inkomstkälla för gängen. Och det är här som det gemensamma och personliga ansvaret kommer in i bilden. För om du som enskild individ handlar med insmugglade varor, köper svarta tjänster eller gynnar narkotikahandel så bidrar du till att göda grov våldsbrottslighet. Hur du som enskild individ agerar kan antingen stävja eller bidra till gängkriminaliteten helt enkelt.

Användandet av droger är även en del av en större trend, nämligen en liberaliserad attitydförändring i synen på droger. Vilket NAs egen granskning har visat.

Våra enskilda handlingar kan få förödande konsekvenser för andra medmänniskor och samhället i stort.

Lösningen är att vara stenhård mot brotten och jobba förebyggande. Men det krävs att vi tar gemensamt ansvar. Våra enskilda handlingar kan få förödande konsekvenser för andra medmänniskor och samhället i stort. Vi ska gemensamt bekämpa myten om att droger inte skulle ha några större negativa konsekvenser för helheten. Vi måste alla ta en aktivare roll i debatten. Politiker, föräldrar, föreningslivet, forskningen, civilsamhället, religiösa samfund behöver kliva fram och arbeta aktivt. Att krossa gängkriminaliteten är en av vårt samhälles viktigaste uppgifter och det är vårt gemensamma ansvar för ett starkare och tryggare Sverige.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare