Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad: Nej, det är inte läge för mer kärnkraft i Sverige

Till att börja med vill jag önska alla er som läser detta en god fortsättning på det nya året!

Annons

Vid varje nyår brukar jag lova mig själv att just det här året borde jag verkligen försöka leva lite hälsosammare. Jag borde äta mindre och allrahelst nyttigare, sova bättre och som så många andra lovar jag mig själv – på årlig basis – att motionera mer.

Dessa mina årliga nyårslöften till mig själv brukar tyvärr aldrig bli särskilt lyckosamma eller ens långvariga. Så den här krönikan kommer inte att handla om det.

Vad det handlar om är att den globala medeltemperaturen ökar mer än vad vår jord klarar av.

Det råder inget tvivel om att världen står inför en enorm klimatutmaning. De enda som säger emot är en handfull klimatförnekare. Vad det handlar om är att den globala medeltemperaturen ökar mer än vad vår jord klarar av. Och om vi fortsätter släppa ut lika mycket växthusgaser som i dag – och misslyckas med att ställa om till ett hållbart samhälle – så kommer det leda till mycket allvarliga konsekvenser för såväl oss människor som hela vår livsmiljö. Detta är inte en åsikt, det är fakta.

Fakta är också att Sverige är ett föregångsland i miljö- och klimatfrågan. Vi har faktiskt lyckats med att kombinera en ambitiös klimat- och miljöpolitik med en stark och konkurrenskraftig ekonomi och som dessutom lett till nya jobbmöjligheter.

... det är med en känsla av viss förvåning jag noterar att vissa politiska partier talar sig varma för en revival av kärnkraften ...

Detta räcker dock inte och vi behöver göra mer. Därför kan jag väl inte säga annat att det är med en känsla av viss förvåning jag noterar att vissa politiska partier talar sig varma för en revival av kärnkraften i Sverige. Märk väl att de svenska kärnkraftverken är gamla och att flera av de reaktorer som används i dag skulle behöva ersättas inom kort. Detta ”nytänk” förs alltså fram samma år som tv-serien Chernobyl med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna gjort succé. En serie som av kritiker beskrivs som en enastående katastrofskildring och en brännande varning för vår tid om just kärnkraftens risker.

Dessa åtgärder har så här långt lett till en minskning av koldioxidutsläppen med 56 000 ton per år.

Jag är övertygad om att vi i Sverige kan vara en förebild och gå före på flera sätt. Här finns det många bra exempel bara i vårt eget län. I den satsning från regeringen som kallas ”Klimatklivet” har inte mindre än 88 lokala och regionala initiativ från länet fått pengar under de senaste fyra åren. Dessa åtgärder har så här långt lett till en minskning av koldioxidutsläppen med 56 000 ton per år. Några exempel på åtgärder är satsningar på biogas, energikonverteringar av hyresfastigheter och detsamma även för industrier.

Det här är konkreta satsningar som lett till utsläppsminskningar och utveckling på en och samma gång.

Samhället ska ta täten, du ska kunna leva ditt liv i hela landet och ingen ska lämnas utanför.

Det här är den väg vi måste gå. Inte att alla ska gå runt med ångest över alla enskilda val vi som individer gör, utan försöka göra det vi kan utifrån våra förutsättningar och se till att vi gör bra saker gemensamt. Samhället ska ta täten, du ska kunna leva ditt liv i hela landet och ingen ska lämnas utanför.

Vid målsnöret finns en värld som går att leva i för våra barn och barnbarn men också rättvis fördelning och möjligheter till nya jobb.

... målet att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Vad har då detta med nyårslöften att göra? Jo, jag må ha gett upp nyårslöften om bättre sömn och mer träning men jag har inte gett upp om klimatomställningen. Visst är klimatförändringarna en stor utmaning. Men jag är övertygad om att en rättvis omställning, där vi bär ansvaret tillsammans, kan hjälpa oss att nå målet att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Detta är mitt nyårslöfte till mina barn.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare