Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD: Rödare och grönare – vi behöver en kompass när destinationen är okänd

När är vi framme? Tror vi alla varit med om att antingen ställa frågan eller besvara den inför en lång resa.

När destinationen är känd är svaret enkelt, även om det kan kännas som en evighet innan målet nås. Men är destinationen däremot okänd, blir resan bra mycket jobbigare.

Nu är hösten här och Sverige och världen befinner sig fortfarande mitt i en pandemi. Och visst undrar vi hur länge den ska hålla på. Den pågående pandemin har utmanat oss som land och vårt samhällsbygge och det råder ingen tvekan om att vi står inför stora utmaningar och att läget är tufft.

Under våren har stora ekonomiska stödpaket lagts fram för att bland annat stärka sjukvård, äldreomsorg, rädda svenska jobb och företag.

Men i dessa utmaningar ryms också möjligheter. Nu pågår ett arbete med en ny budget och det lyfts fram förslag om en ekonomisk nystart för Sverige. Under våren har stora ekonomiska stödpaket lagts fram för att bland annat stärka sjukvård, äldreomsorg, rädda svenska jobb och företag.

När det kommer göras historiskt stora ekonomiska satsningar ska återstarten därför användas till att bygga Sverige starkare, rättvisare och mer hållbart. Eller som en sosse skulle säga: lite rödare och lite grönare. För oavsett vilka ord vi använder kan nog många hålla med om att vi behöver ha ett annat Sverige efter krisen. Ett Sverige som drar lärdomar av krisen. För krisen har blottlagt brister i såväl vår krisberedskap som i välfärden.

Det betyder nästan 600 miljoner extra till Örebros län år 2021.

I dagarna presenterade den S-ledda regeringen en historisk satsning på välfärden. Nästan 20 miljarder skjuts till för att vi ska kunna återhämta oss från coronapandemin och bygga upp samhället igen. Det betyder nästan 600 miljoner extra till Örebros län år 2021.

I fokus för satsningen står vården och äldreomsorgen. De som tvingats gå med smärta och obehag för att pandemin lett till uppskjuten behandling ska ha den vård de behöver. Den som bor på äldreboende/vård- och omsorgsboende ska möta trygg och kunnig personal. Investeringar i välfärden skapar också nya jobb. De behövs för att ta Sverige ur krisen.

Vi behöver göra kraftfulla investeringar också för gröna jobb som behövs i klimatomställningen. Tillsammans ska vi bygga Sverige starkare, rättvisare och mer hållbart än innan coronapandemin.

Det senaste halvåret har vi alla i viss mån tvingats leva i ovisshet och otrygghet. Fler har blivit av med jobbet eller känt oro för att betala räkningarna. Våra trygghetssystem och möjligheten till omskolning är ett av de absolut viktigaste områdena just nu och kommer fortsätta vara det när vi återhämtar oss från krisen. A-kassan ska finnas där för dem som förlorar jobbet och ersättningsnivåerna ska vara rimliga.

Äldreomsorgslyftet är ett bra exempel på hur vi gör ett yrkesområde mer attraktivt, med kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor.

Men det ska också finnas bra möjligheter att ta steget till ett nytt yrke eller en ny bransch för den som behöver skola om sig. Äldreomsorgslyftet är ett bra exempel på hur vi gör ett yrkesområde mer attraktivt, med kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor.

Som sagt, vi är mitt inne i en ekonomisk kris som också innebär offentliga investeringar och satsningar av historiska mått. Det öppnar möjligheter för oss att lära av krisen och komma tillbaka starkare. När destinationen är okänd blir kompassen ännu viktigare. Vi kommer alltid prioritera välfärden.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare