Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Det är så lätt att få stöd för tuffare tag – men det räcker inte

Något går sönder i oss som människor när ett barn mister sitt liv.

Det är alla föräldrars värsta mardröm; att något ska inträffa som gör att något av barnen inte kommer hem från klassfesten, handbollsträningen, cykelturen med storebrorsan eller kvällsrastningen med familjens hund. Att det som inte får hända ändå händer.

Hon verkar förvisso inte ha varit det tilltänkta målet för skottsalvan som avlossades, men det spelar mindre roll ...

För några veckor sedan sköts en ung flicka till döds i Botkyrka utanför Stockholm. Hon verkar förvisso inte ha varit det tilltänkta målet för skottsalvan som avlossades, men det spelar mindre roll då det var hon som träffades och miste sitt liv.

Som mamma och medmänniska är det svårt att föreställa sig den sorg och lidande som föräldrar, vänner och andra närstående gått igenom sedan det tragiska och hemska inträffade.

De kriminella gängen utgör i förlängningen ett hot mot vår demokrati och vår självklara rätt att leva i trygghet.

Flickan som dog var ett offer för gängvåldet, ett våld som påverkar oss alla om än i olika utsträckning. De kriminella gängen utgör i förlängningen ett hot mot vår demokrati och vår självklara rätt att leva i trygghet. Även här i Örebro har vi sett konsekvenserna av gängkriminalitet av både skjutningar och sprängningar.

Enligt Brottsförebyggande rådet ökar antalet offer för det dödliga våldet. Även om siffrorna, i en internationell jämförelse, är låga kan vi se att våldet med skjutvapen ökar i de kriminella gängmiljöerna samtidigt som kriminaliteten går lägre ner i åldrarna.

Det duger inte. Sverige ska vara ett tryggt land, där kriminella nätverk inte kan sprida oro och oskyldiga människor inte ska behöva riskera att mista sina liv.

Vi är nog alla överens om vikten av att alltid agera kraftfullt mot brottsligheten, att Polisen ska få de resurser och verktyg som behövs för att stoppa gängen och att det är viktigt att lagföra de som begår brott. Lika överens borde vi också vara om att detta inte är tillräckligt.

När unga inte ser en framtid eller får det stöd och hjälp de behöver i skolan eller hemmet är det tyvärr för lätt att lockas in i de kriminellas nätverk.

Forskningen visar att ojämlikhet, missbruk och utanförskap göder gäng och organiserad brottslighet. När unga inte ser en framtid eller får det stöd och hjälp de behöver i skolan eller hemmet är det tyvärr för lätt att lockas in i de kriminellas nätverk. Därför behöver vi ge unga människor möjligheter till bättre liv.

Det skulle kunna vara genom en jämlik skola som har resurser att hjälpa varje barn att lyckas, via en socialtjänst med tillräckliga resurser för att kunna bryt dåliga mönster, oavsett om det är tidigt i ett barns liv eller när en ungdom är på väg att hamna på glid. Det skulle kunna vara genom reformer som bryter segregationen, förbättrar integrationen, skapar bra bostadsvillkor åt alla och där utbildning och arbete står i fokus. Den bästa långsiktiga brottsbekämpningen är ett jämlikt samhälle där barn och unga har trygga uppväxtvillkor.

Ni anar nog heller inte hur förvånansvärt svårt det är att göra samma sak för att lägga pengar på insatser som stoppar rekryteringen och förhindrar brotten ...

Ni anar inte hur lätt det är att samla majoritet i riksdagen för skärpta straff och tuffare tag. Ni anar nog heller inte hur förvånansvärt svårt det är att göra samma sak för att lägga pengar på insatser som stoppar rekryteringen och förhindrar brotten innan de ens hinner ske.

På sikt kan detta förhindra att fler möter samma öde som den där unga flickan vid en hamburgerrestaurang i Botkyrka utanför Stockholm.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare