Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Det räcker inte med politiska reformer – vi behöver medmänniskor också

Vi lever i en prövningarnas tid för vårt land. Den pågående pandemin testar vårt samhälle på alla tänkbara sätt: vår beredskap, vår ekonomi, vår välfärd – men den prövar oss också dig och mig – i vår roll som medmänniskor.

Jag tänker ägna krönikan åt just det sista: vår roll som medmänniskor. För är det något coronapandemin har belyst, så är det just vikten av att det starka samhället finns där, men också behovet av gemenskap och solidaritet oss människor emellan.

Det är ett folkhälsoproblem som drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och psykisk ohälsa.

Coronapandemin har tyvärr inte bara visat på styrkan i vårt land, utan också blottlagt de brister vi har haft i samhället sedan tidigare. Ett sådant är problemet med ofrivillig ensamhet bland våra äldre. Det är ett folkhälsoproblem som drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och psykisk ohälsa. Forskningen visar att ensamhet kan leda till depression, ångest och oro.

Många, bland annat pensionärsorganisationen PRO, kan vittna om att ofrivillig ensamhet redan före coronapandemin var ett av de största hälsoproblemen i Sverige, framför allt bland äldre. SCB räknar med att 300 000 personer är socialt isolerade och mer än var tionde person över 75 lever ensam och där man bara träffar anhöriga eller vänner några gånger i månaden. Då talar vi alltså om tiden före viruset och den sociala distanseringen. Den siffran lär ha blivit än högre under pandemin.

... en kraftsamling för att försöka hitta sätt att mota den ofrivilliga ensamheten hos äldre personer.

Jag skulle här vilja tipsa om ett jätteviktigt projekt, som drivs gemensamt av de tre största pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Projektet heter ”Inte ensam – tillsammans mot ensamhet” och är en kraftsamling för att försöka hitta sätt att mota den ofrivilliga ensamheten hos äldre personer.

Just nu görs ett fantastiskt arbete i hela landet, även i vårt län, för att mildra effekten av coronapandemin. Vi ser hur grannar och frivilliga krafter hjälper varandra med att handla mat, och hur människor gör stora sociala uppoffringar genom att undvika att hälsa på far- eller morföräldrar – för att i stället ringa och småprata varje dag.

Under krisen har vi nämligen alla ett ansvar för att göra vad vi kan. För när läget är akut finns ofta inte tiden att vänta på stora politiska reformer. Då måste vi kliva fram som medmänniskor.

I dag är det alldeles för många äldre med hemtjänst som upplever att det är för många olika personer från hemtjänsten som besöker dem ...

Det kommer en tid efter pandemin, då vi måste göra nödvändiga insatser för att bryta den här utvecklingen. Det kan exempelvis handla om att införa fast omsorgskontakt i hemtjänsten. I dag är det alldeles för många äldre med hemtjänst som upplever att det är för många olika personer från hemtjänsten som besöker dem, vilket leder till otrygghet och sämre omsorg. Men vi måste också säkerställa att civilsamhället, kulturen och idrottsrörelsen får mer resurser för att skapa mötesplatser och som leder till att minska ensamheten bland våra äldre.

Coronapandemin har förvisso blottlagt ett av våra samhällsproblem. Men det har också visat att vårt behov av varandra blir som störst i tider av prövningar. Och att det samhälle fungerar bäst som formas med utgångspunkt i det gemensammas bästa. Jag hoppas vi alla ska minnas dessa insikter och värden även efter pandemin. Vi har visat att vi kan om vi vill!

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare