Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad (S): Det var knäpptyst i rummet när samarbetet med C och KD presenterades

2019 ska jag återkomma som en av NA:s krönikörer. Det finns mycket att skriva om, men det är svårt att inte beröra regeringsfrågan i första krönikan.

Annons

Efter en turbulent period röstades Stefan Löfven fram som statsminister och Sverige fick äntligen en regering.

Det var nog ganska många som kände frustration och irritation över att det tog så lång tid.

Det tog 131 dagar och det var sannerligen ingen enkel process. Sedan september har det varit en ständig planering och beredskap för regeringsbildningar, statsministeromröstningar och förhandlingar. Det var nog ganska många som kände frustration och irritation över att det tog så lång tid. Jag kan hålla med om att det kändes som onödigt länge men vissa saker behöver få ta tid.

Behovet av samarbete över blockgränserna har ökat allt eftersom det politiska landskapet förändrats.

När jag pratat färdigt var det knäpptyst i rummet.

I Örebro är vi vana vid det, men när det inleddes efter omvalet 2011 var det långt ifrån självklart. Jag minns mötet med Socialdemokraternas styrelse när jag skulle berätta om överenskommelsen som slutits med Centerpartiet och Kristdemokraterna. När jag pratat färdigt var det knäpptyst i rummet. Jag trodde på överenskommelsen, men känslan bland en del partivänner var minst sagt skeptisk. Skulle socialdemokraterna samarbeta med C och KD? Men sen gick fyra år. Vi visade att samarbetet var framgångsrikt och bra för Örebroarna.

Efter valet 2014 bestämde vi oss för att fortsätta styra Örebro tillsammans.

Vi rivstartade med ett omfattande politiskt program. Det investerades i skolor, byggdes bostäder, företag flyttade hit och vi gjorde stora insatser för att minska ungdomsarbetslösheten. Efter valet 2014 bestämde vi oss för att fortsätta styra Örebro tillsammans. När det presenterades på styrelsemötet efter det valet möttes jag av glada tillrop och skepticismen som fanns där fyra år innan var borta.

Vi kunde med facit i hand visa att samarbetet gett goda resultat. Det gjorde att vi återigen vågade gå in ett nytt samarbete för att gemensamt hitta lösningar som kunde föra Örebro framåt.

Jag upplever att Sverige i någon mån är i samma läge som vi var i Örebro 2011. Det finns en förståelse för att det krävs samarbete, men det är med ganska stor tveksamhet man går in i det.

Nu har vi en regering med budgetsamarbete med C och L. Det finns en gemensam vilja för att lösa ett antal utmaningar vi står inför. Det handlar om hur vi vill korta köerna i sjukvården, satsa på cancervården, ta kampen mot brottsligheten, krafttag mot segregationen, investera för att hela Sverige ska fortsätta utvecklas och en fortsatt offensiv miljö- och klimatpolitik.

Det finns delar i januariavtalet som aldrig funnits med om det enbart varit ett socialdemokratiskt dokument.

Det är ingen hemlighet att vi har olika förslag på hur vi ska nå målen. Det finns delar i januariavtalet som aldrig funnits med om det enbart varit ett socialdemokratiskt dokument. Men är det något jag lärt mig så är det att om du vill åstadkomma resultat måste du kunna se till helheten och samtidigt inse att samarbete kräver kompromisser. Alternativet är att enbart stå vi sidan av och faktiskt inte åstadkomma något.

Jag är hoppfull inför framtiden och övertygad om att vi kan åstadkomma viktiga reformer för Sverige och gemensamt lösa de utmaningar som vi står inför.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare