Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Digitala möten – även för 86-årige Ingvar Carlsson

”Lyckas någon koppla upp mig på ett digitalt möte tycker jag de ska få partiets finaste hedersmedalj”, utbrast tidigare statsminister och partiordförande Ingvar Carlsson, 86 år.

Det var i våras, precis i pandemins början och vi planerade att genomföra en digital studiesatsning på nyupplagan av Ingvars klassiska bok ”Vad är socialdemokrati”. Knäckfrågan var nu alltså – funkar det att ses digitalt? Ingvar var otroligt skeptiskt.

Men det gick! Det var såklart inte samma sak som att ses i verkligheten. Men vi hade kul tillsammans.

I helgen möttes vi igen, när han gästade ett digitalt evenemang som jag ledde med över 600 medverkande. Den här gången var det jag som hade tvekat. ”Ska vi ha ett online-möte i ett dygn – det går ju inte!”. Men det gick! Det var såklart inte samma sak som att ses i verkligheten. Men vi hade kul tillsammans. Det var produktivt, effektivt, ja till och med känslosamt på sina ställen. Och eftersom mötet hölls online kunde många fler delta.

Det slog mig också att vi ju har hunnit bli rätt bra ses på nätet sedan den där gången i våras. Så också Ingvar, som berättade om hur de digitala mötena utvecklat både hans sociala liv och politiska aktivitet. Nu träffar han barnbarnen, kompisar och olika bekanta digitalt. Han berättar även att det inneburit en form av politisk comeback för honom. Efter att under flera år ha minskat sitt resande och deltagande håller han nu både föreläsningar och deltar på flera olika föreningsmöten runt om i landet.

I dag är Ingvar 86 år. Jag vet att han inte är ensam om att ha varit tveksam till de digitala mötena till en början. Men, ”det handlar om att vilja och våga” var hans budskap. Och det vill jag skicka med till alla som ännu inte testat.

Vi måste fortsätta hålla i och hålla ut, vilket innebär att träffa andra på ett säkert sätt – helst utomhus.

Vi går en tuff tid till mötes. Det börjar mörkna och pandemin har ett fortsatt starkt grepp om oss. Vi måste fortsätta hålla i och hålla ut, vilket innebär att träffa andra på ett säkert sätt – helst utomhus. När det är ruskigt och mörkt ute kurar vi helst inne, hur gör vi i år? När jag och mamma satt och lunchade ute i snålblåsten i mars hade vi åtminstone ljuset och värmen att se fram emot.

Nu blir det svårare och de digitala verktygen kommer vara livsviktiga. Jag hoppas många tar chansen att träffas digitalt. Varför inte starta en bokklubb eller studiecirkel? Eller gå med i en förening? Det finns fler digitala aktiviteter än någonsin.

... men i Örebro kommun går det nu bra att hälsa på sin livskamrat eller förälder så länge man håller det där avståndet vi börjat bli så vana vid.

Men trots digitaliseringens lovord kan inget ersätta det riktiga mötet. Så är det. Därför är det så glädjande att regeringen precis hävt besöksförbudet på äldreboendena. Exakt hur det kommer fungera ser lite olika ut i olika delar av länet, men i Örebro kommun går det nu bra att hälsa på sin livskamrat eller förälder så länge man håller det där avståndet vi börjat bli så vana vid. Det är en riktig ljusglimt i höstmörkret, och sådana behöver vi hålla fast vid nu. Tänk att få träffas för första gången sedan i mars. Ta en kopp kaffe och dela en kanellängd. Bara tanken ger mig energi att hålla ut lite längre.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare