Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad (S): När du inte håller med – gå med i ett politiskt parti!

Nyligen släppte Som-institutet vid Göteborgs universitet sin årliga undersökning. De har sedan 1986 mätt svenskars vanor, beteenden, åsikter och värderingar när det gäller samhälle, politik och medier.

Annons

I årets undersökning ses ett ökat förtroende för flera samhällsinstitutioner som polisen, stödet för EU är rekordstarkt och sjukvården har seglat upp som den viktigaste frågan för väljarna.

Jag fastnade dock för en annan del i undersökningen. Den som handlar om politiskt intresse samt medlemskap i ett politiskt parti. Den andel som uppger att de är politiskt intresserade har ökat mellan åren 1982 och 2018 från 46 procent till 64 procent. Det är bra. Men medlemskap i ett politiskt parti har under samma period minskat från 14 procent till 7 procent.

I det ligger också frågan om ansvarsutkrävande, att kunna ställa oss politiker till svars när vi inte har gjort vårt jobb.

Vår representativa demokrati och samhällsmodell förutsätter väl fungerande, starka och anständiga politiska partier. Det handlar om partiernas förmåga att kunna – och stå pall – för att ta sig an stora samhällsutmaningar. Att ha genomtänka och långsiktiga lösningar på utmaningarna i vår vardag och i samhället i stort. I det ligger också frågan om ansvarsutkrävande, att kunna ställa oss politiker till svars när vi inte har gjort vårt jobb. Det är inget enkelt uppdrag, och det blir inte lättare när färre ska göra det. Därför är frågan om partiernas utveckling i högsta grad en samhällsfråga som man borde bry sig om.

Det är väldigt positivt att det politiska intresset ökar. Det är bra och helt nödvändigt för vår demokrati. Samtidigt är det ett misslyckande för oss politiska partier att inte kunna ta vara på det ökande intresset för politik.

Känslan av avstånd mellan förtroendevalda och medborgare behöver minskas genom fler möten och samtal.

Partierna behöver förnya sig och erbjuda fler och mer angelägna uppgifter där politiskt engagerade medborgare kan bidra. Känslan av avstånd mellan förtroendevalda och medborgare behöver minskas genom fler möten och samtal. Steget att kliva in och ut ur politiken behöver göras enklare.

Jag, som partisekreterare för Sveriges största politiska parti, har också ett extra ansvar. Det var därför som vi på vår kongress här i Örebro för några veckor sedan ägnade mycket tid åt att ta fram ett nytt program som ska utveckla vår organisation. Vi gjorde det med utgångspunkten att vi måste utmana rådande strukturer i vårt eget parti och anpassa oss så att vår verksamhet är relevant för människor med ett politiskt intresse.

Så nästa gång du läser om ett förslag eller hör en politiker säga något du inte håller med om. Fundera på om du inte ska ta steget och själv bli politiskt aktiv.

Sverige står inför stora utmaningar. Orolig omvärld, växande ekonomisk ojämlikhet, globalisering, klimatförändringar. Utmaningar som inte bara går att lösa av privata aktörer, civilsamhälle, näringsliv eller enbart att tycka saker på sociala medier. Det är utmaningar som kräver konstruktiva och aktiva partipolitiska krafter. Här ligger ett stort ansvar på partierna, men det förutsätter också medborgare som är beredda att ta sitt ansvar. Så nästa gång du läser om ett förslag eller hör en politiker säga något du inte håller med om. Fundera på om du inte ska ta steget och själv bli politiskt aktiv. Då får du ju faktiskt möjlighet att påverka. Första steget är att bli medlem i ett politiskt parti.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare

Annons