Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad (S): Sverige är unikt som tillåter vinster i välfärdssektorn

Det går sällan någon vecka utan att vi nås av nyhetsinslag om brister i välfärden. Det är faktum i nästan hela landet, inklusive vårt län.

Annons

Det finns förstås flera förklaringar till detta. Men en sak går att konstatera och det är att välfärden har varit underfinansierad och behöver mer resurser.

... kommer kommuner och regioner behöva närmare 90 miljarder kronor mer till 2026 bara för att kunna upprätthålla dagens standard i välfärden.

Enligt beräkningar från finansdepartementet kommer kommuner och regioner behöva närmare 90 miljarder kronor mer till 2026 bara för att kunna upprätthålla dagens standard i välfärden. Bland annat för att det föds fler barn och vi blir allt äldre. En fantastisk utveckling, men som också innebär att vi kommer behöva tillföra mer resurser. Det är, och kommer så klart också att vara, en tuff utmaning men det är fullt möjligt att göra. Det handlar helt enkelt om politiska prioriteringar.

Men vi måste vara säkra på att de pengar som vi skjuter till välfärden faktiskt också kommer välfärden till del. Tyvärr är inte fallet så i dag. Bakgrunden är de välfärdsföretag som tjänar enorma pengar.

Det finns självklart många exempel på välskötta privata välfärdsföretag med bra verksamhet. Men på övergripande nivå är problemen tyvärr många, och erfarenheterna dyrköpta.

Vi är tyvärr unika i världen med det här systemet som tillåter vinstuttag i välfärdssektorn. En utveckling som har tagit allt större plats i vår vardag sedan 1990-talets början. Tanken var ursprungligen att marknadens (vinstdrivande) lösningar skulle leda till ökad mångfald, bättre kvalitet, minskade kostnader och att personalen skulle få bättre arbetsvillkor. Det finns självklart många exempel på välskötta privata välfärdsföretag med bra verksamhet. Men på övergripande nivå är problemen tyvärr många, och erfarenheterna dyrköpta.

I dag gör många friskolekoncerner vinst på att ha lägre lärartäthet, sämre löner och färre specialpedagoger i sin verksamhet. Vi har alla tagit del av nyheter om att skolor har gått i konkurs eller fått stänga efter misskötsel vilket har gjort att tusentals elever plötsligt stått utan skola.

Detta samtidigt som de börsnoterade friskoleföretagen gjorde en vinst på 639 miljoner kronor under 2019!

Samtidigt hotas den utlovade mångfalden i vården av ett fåtal stora koncerner. Samma sak inom äldreomsorgen. Detta samtidigt som de börsnoterade friskoleföretagen gjorde en vinst på 639 miljoner kronor under 2019! Våra skattepengar som är avsatta för välfärden går till vinster i börsnoterade friskoleföretag. Det är varken rimligt, rättvist eller ett klokt sätt att använda våra skattepengar på!

Pengar till välfärden måste också komma välfärden till del. Resurstillskotten ska märkas i skolan, synas på vårdcentralen och kännas på äldreboendet. Omprövningar kan vara smärtsamma, inte minst om den tidigare ståndpunkten varit starkt ideologiskt präglad, men när verkligheten hinner ikapp är det ibland nödvändigt. Det borde, givet, vara självklart för alla partier att våra gemensamma skattepengar ska användas till det de är tänkta för – inte till övervinster för privata företag.