Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Ta vara på energin och engagera dig här hemma!

Presidentvalet i USA visade sig bli en riktig rysare. Det har vi ju erfarenhet av i Örebro, där en enda röst fällde avgörandet år 2010. Kanske inte lika mycket av ett ödesval, men ett bevis på att varje röst räknas.

Den amerikanska valrörelsen har engagerat många i Sverige, både i och utanför partipolitiken.

Varför väcker amerikansk politik så starka känslor och stort intresse? Förutom att USA ju påverkar folk långt utanför landets gränser, har det såklart att göra med Donald Trump själv. Ingen kan värja sig mot hans lögner, konspirationsteorier och förolämpningar. För att inte tala om kvinnosynen.

Och vi har partier till höger som lägger fram förslag om att försvaga public service.

Det oroar mig att det amerikanska debattklimatet har börjat sprida sig till Sverige. Jag tycker mig se en allt hårdare ton, ibland till och med rena lögner.

I en tid då vi verkligen behöver fria oberoende medier ser vi hätska attacker på SVT och SR från flera debattörer. Och vi har partier till höger som lägger fram förslag om att försvaga public service. Om internetbubblorna, där folk matas med information bara från likasinnade, stärks kommer polariseringen öka.

Allt det här hänger ihop och ger mig kalla kårar, det påminner om USA. Där är avståndet mellan väljare och politiker mycket större än i Sverige, men det finns tendenser också här till att vissa grupper känner sig utanför det politiska samtalet.

Jag vet själv efter alla de gånger jag knackat dörr i Örebro hur viktigt det är att få lyssna på alla kloka inspel.

Detta oroar mig väldigt mycket. Kontakten mellan politiker och medborgare är grundläggande för demokratin. Jag vet själv efter alla de gånger jag knackat dörr i Örebro hur viktigt det är att få lyssna på alla kloka inspel. Jag blir bättre på mitt uppdrag av att träffa väljare. Så här i coronatider är det en utmaning att hålla liv i de här samtalen, men jag har kunnat göra det med mejl, telefonsamtal och öppna digitala möten.

Varför är det så viktigt? Det korta svaret är Trump. Han fördes till Vita huset 2016 av stora väljargrupper som upplevde att de saknade en politisk röst. Många har svårt att förstå att man skulle lägga sin röst på Trump av den anledningen, men för mig visar det bara på vikten av samtal och kontakt med folk i hela landet. Och på vikten av att folk engagerar sig och är med och påverkar inom partipolitiken.

Då tycker jag du ska ta vara på den energin och engagera dig också här hemma.

Så är du en av dem som dragits med i dramatiken kring det amerikanska valet? Då tycker jag du ska ta vara på den energin och engagera dig också här hemma. Varför inte redan idag?

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare