Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Unna dig ett stormkök och varm choklad

Om krisen eller kriget kommer. Så heter den skrift som år 2018 skickades ut till nästan fem miljoner hushåll i Sverige.

Den handlade om att vara beredd ifall att vardagen en dag vänds upp och ned av en kris. Texten innehåller många tips och uppmaningar om att var en ska ha en hemberedskap i form av mat, vatten och värme.

Jag kan väl även erkänna att jag stoppat ned en flaska vin och en chokladkaka i lådan.

Sedan 2018 har därför jag och min man ett litet nödförråd av bland annat vattendunkar, konserverar, batterier, tändstickor och ett stormkök. Jag kan väl även erkänna att jag stoppat ned en flaska vin och en chokladkaka i lådan. För om det blir kris tänkte jag att det kunde pigga upp.

För de flesta kändes det nog lite avlägset att förbereda sig för en kris. Men efter i år tror jag att inte det känns lika främmande.

2020 blev på många sätt ett annorlunda år. Corona blev en ny bekantskap vare sig vi ville det eller inte och nu tror jag de flesta av oss lärt oss säga statsepidemiolog. Våra köpbeteenden ändrades och under våren kunde vi se hur hyllor gapade tomma på konserver och torrvaror, för att inte tala om toapapper. Torrjästen och pilsnerkorven gjorde comeback.

Helt plötsligt blev skogarna fulla av glada vandrare. Jag har mött unga, gamla, familjer och motionärer.

När vi skulle undvika folksamlingar och hålla avstånd återupptäckte många den svenska naturen. Helt plötsligt blev skogarna fulla av glada vandrare. Jag har mött unga, gamla, familjer och motionärer. Jag har också stött på före detta kontorsarbetare som tar morgonmötet i telefon bland trädsus och fågelkvitter. Vid ett tillfälle mötte jag även ett ganska ilsket får som till och med attackerade när vi följde vandringsleden som råkade gå genom hans hage.

Varje år utser Handels utredningsinstitut årets julklapp. I år blev det stormköket. Jag brukar alltid fundera över hur de kommer fram till de olika sakerna och ofta har det känts som ganska ologiska julklappar. Men i år känns det mer rätt. Det stormkök vi investerade i 2018 för att vara beredda när krisen kommer har jag i år plockat fram flera gånger. Jag har tagit med mig det ut i skogen för att koka kaffe eller till och med steka fjällrödingen som vi lyckades få upp när vi var och fiskade.

Det här är ändå en skön kontrast till allt det dystra vi befinner oss i just nu. När smittspridningen är på en ny topp och restriktionerna ökar. En advent utan vare sig glöggmingel, luciakonserter eller julbord. Då får vi bli lite mer hurtiga om vi ska kunna vara sociala, och lite mer förberedda.

Varm choklad och stekta ägg till kaviarmackan gör sig väl aldrig så bra som ute i skogen.

Så nu när vi vet att vi måste hålla i och hålla ut i dessa tider – varför inte unna dig eller någon annan ett stormkök. Varm choklad och stekta ägg till kaviarmackan gör sig väl aldrig så bra som ute i skogen. Och det är ju dessutom bra att vara beredd, för tänk om krisen kommer.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare