Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad: Sverige är fullt av hjältar

Tid är ett ganska luddigt begrepp och jag har märkt att hur vi använder olika tidsreferenser skiljer sig lite åt, beroende på vad du ska göra och i vilken roll du befinner dig i.

När jag pluggade var det läsåret som var den naturliga tidsreferensen. Som privatperson förhåller jag mig gärna till före och efter semestern. Det är till exempel alltid efter semestern som starten och löftet om ett bättre och hälsosammare liv introduceras. I min roll som politiker tänker jag ofta i mandatperioder eller i riksdagsår.

Det är en dag som omgärdas av mycket pompa och ståt, en rätt ovanlig företeelse i svensk politik annars.

I veckan som gick startade riksdagsåret. Jag deltog själv på riksmötets öppnande. Det är en dag som omgärdas av mycket pompa och ståt, en rätt ovanlig företeelse i svensk politik annars. Men jag tycker det är precis som det ska vara. För det är en dag där vi manifesterar det finaste vi har i vårt land, nämligen vår demokrati.

I samband med riksmötets öppnande brukar statsministern presentera sin regeringsförklaring. I det ingår att försöka beskriva hela samhället på ett heltäckande sätt och den politik regeringen ämnar bedriva under det kommande året.

I år innehöll regeringsförklaringen mycket satsningar på välfärd, att bekämpa brottslighet och knäcka gängen, att förbättra möjligheterna att bo och leva i hela landet.

En fast omsorgkontakt i äldreomsorgen, bättre arbetsmiljö för dem som jobbar i välfärden ...

Men det fanns en del i regeringsförklaringen som mitt hjärta klappade extra för, nämligen villkoren för våra äldre och pensionärerna. Det finns flera efterlängtade och konkreta reformer: En fast omsorgskontakt i äldreomsorgen, bättre arbetsmiljö för dem som jobbar i välfärden och att förbättra pensionärernas ekonomiska villkor. Äntligen tar vi bort den orättvisa pensionärsskatten.

Jag blev också glad att höra i regeringsförklaringen att en välfärdskommission ska tillsättas där staten, Sveriges kommuner och landsting och arbetstagarnas organisationer tillsammans tar sig an de problem vi ser i svensk välfärd. Jag är övertygad om att det är en fråga som kräver samarbete och prioriteringar från oss politiker, på alla nivåer.

Genom decennier av slit har kvinnor och män byggt vårt lands styrka. Det är precis så, som Statsministern citerade Joakim Bergs textrader ur Kent-låten Elite:

”Min släkt är full av hjältar

Decennier av slit

Brustna hjärtan, trötta leder

Deras stolthet bar mig hit.”

Sverige är fullt av hjältar. Människor som varje dag bidrar till ett starkare samhälle genom föräldraskap, studier, lönearbete, företagande och ideellt engagemang. Det kanske inte heller är så konstigt att säga det självklara: Att den grupp i samhället som har bidragit och byggt upp vårt land och med sitt arbete lagt grunden för vår gemensamma välfärd mest av alla, ska ta del av den.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare