Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad: Tänk om Twitter och Facebook funnits på Palmes tid

I år det 50 år sedan Olof Palme valdes till partiordförande för Socialdemokraterna, varpå han också blev statsminister i Sverige.

Med anledning av detta släpptes i dagarna en bok med bilder på Palme när han besökte byggarbetsplatser runt om i landet.

... hur Olof Palme på ett avslappnat och nästan ledigt sätt står med en cigg i munnen och pratar med byggarbetare ...

När jag bläddrar i boken och tittar på bilderna i densamma så slås jag av att det verkligen känns som en annan tid, och att det är väldigt länge sedan dessa arbetsplatsbesök ägde rum. Det mest slående är hur Olof Palme på ett avslappnat och nästan ledigt sätt står med en cigg i munnen och pratar med byggarbetare som i sin tur dricker pilsner på arbetsplatsen.

När en statsminister genomför ett sådant möte i dag skulle de som stod närmast inte vara byggjobbare utan vakter från Säpo. Besöket skulle ha föregåtts av idel säkerhetskontroller och i stället för en enskild fotograf som dokumenterade för framtiden skulle samtalet antagligen ha live-sänts på tidningarnas webbsidor. Bara det är en stor och avgörande skillnad.

... utrymmet för politiska samtal, inte minst på arbetsplatserna, har minskat radikalt.

En annan avgörande skillnad är att utrymmet för politiska samtal, inte minst på arbetsplatserna, har minskat radikalt. När pratade du politik med din kollega sist? Och när pratade ni politik senast runt köks- eller middagsbordet?

Utöver denna utveckling har också samhällsdebatten i allmänhet blivit alltmer polariserad, där åsikter ofta misstolkas eller dras till sin yttersta spets. En bidragande orsak till det senare är, visar studier, att vi i allt högre utsträckning använder sociala medier snarare än vår omgivning till att bryta åsikter och kanalisera det vi tycker.

Åter till besöket på byggarbetsplatsen. Hade det inträffat i dag skulle det säkert ha hånats i vissa kretsar, allra helst i sociala medier som Twitter och Facebook. Kanske hade någon politisk tyckare ifrågasatt syftet med besöket, varpå det på Twitter hade riktats kritik mot alltifrån klädval till eventuella felsägningar.

... skulle det på andra håll runt om i landet sitta arga män och skriva hat och sprida hot om och mot oliktänkare på nätet.

Samtidigt som jag och min familj bänkat oss i soffan för att titta på Idol framför en portion tacos skulle det på andra håll runt om i landet sitta arga män och skriva hat och sprida hot om och mot oliktänkare på nätet. Antagligen skulle såväl statsministern som de byggnadsarbetare han mötte ha fått sina fiskar varma.

Några skulle säkert säga att 50 år har gått fort och att det är att betrakta som alldeles nyss. Andra att det är väldigt länge sedan. Oavsett vad kan vi nog vara överens om att det är en helt annan tid i dag. Ny teknik och sociala plattformar är i sig inte av ondo – men det kräver att vi hjälps åt och för politiska samtal och försöker lyssna på den vi pratar med. Ett politiskt samtal är som allra bäst när åsikter bryts mot varandra, och man är beredd att lyssna på vad andra har att säga.

Med de orden vill jag önska er god jul och ett gott nytt år.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare