Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Rådström Baastad: Vi blir förbannade på fusket – 18 miljarder räcker till att anställa många undersköterskor

Jag tror vi alla kan påminna oss om tidningsartiklar eller nyhetsinslag där en person eller ett företag visat sig ha systematiskt fuskat eller lurat till sig pengar från det gemensamma.

Min reaktion när jag tar del av sådana uppgifter skiljer sig nog inte från den som blir hos alla er andra: Vi blir heligt förbannade.

Tyvärr har vi allt för ofta sett hur gränserna för vad som är rätt och fel sakta suddats ut. Några tappar markkontakten gradvis, andra gör det för att de är giriga. Oavsett orsak så skapar detta ett förakt och en misstro i samhället.

Det är inget snack om att det finns rötägg. Men förr eller senare brukar de bli påkomna, allra helst om de fångas upp av den mediala granskningen.

Hur ofta har du exempelvis inte mött kommentarer som att alla chefer bara skor sig själva, att alla vi politiker bara ljuger eller att företagare gör allt de kan för att smita från skatten? Det är inget snack om att det finns rötägg. Men förr eller senare brukar de bli påkomna, allra helst om de fångas upp av den mediala granskningen. Det är därför det så oerhört bra och viktigt med granskning.

Det kan låta som en klyscha, men sedan jag började med politik har jag alltid haft en måttstock inför alla beslut: kan jag stå för detta när Nerikes Allehanda kommer och granskar mig? Det har i mitt fall aldrig handlat om konstigare saker än om jag kan stå för att vi deltar på en konferens, om att vi bjuder på lunch eller om att vi åker på en studieresa. För mig har denna måttstock tjänat mig väl.

... vi betalar skatt efter bärkraft och får vård, skola och omsorg vid de tidpunkter under livet när vi behöver det.

För fusket får konsekvenser. I Sverige har vi en samhällsmodell som gjort att vi kunnat bygga det välfärdsland vi har i dag. Modellen kan sammanfattas med att vi betalar skatt efter bärkraft och får vård, skola och omsorg vid de tidpunkter under livet när vi behöver det. Vår modell innebär också att den som har större resurser betalar mer än den som har mindre. Denna samhällsmodell har mer eller mindre präglat samtliga nordiska länder och gjort oss i Norden till några av de mest framgångsrika och välmående länderna i världen.

Så också i vårt eget län där både enskilda personer och företag begått organiserat fusk.

I dag finns det tyvärr starka krafter som hotar att luckra upp vår samhällsmodell. På senare år har vi också kunnat ta del av flera exempel på ett alltmer organiserat välfärds- och bidragsfusk, ibland med kopplingar till organiserad brottslighet. Så också i vårt eget län där både enskilda personer och företag begått organiserat fusk.

Enligt ”delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen” handlar det om 18 miljarder kronor per år som betalas ut felaktigt från välfärden. Ungefär hälften av detta bedöms vara medvetet fusk. 18 miljarder kronor… Det går att anställa många undersköterskor, lärare och socialsekreterare för den summan.

... Polisen, Säkerhetspolisen, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten ska ges en direktåtkomst till Skatteverkets databas ...

För att komma till rätta med problemen har regeringen genomfört flera olika åtgärder. Just nu är ett förslag på remiss där det föreslås att Polisen, Säkerhetspolisen, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten ska ges en direktåtkomst till Skatteverkets databas i syfte att höja temperaturen i kampen mot den organiserade ekonomiska brottsligheten.

Om vi är överens om att bli förbannade när vi ser fusk, är vi säkert lika överens om att det är bra när det görs något åt fusket.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare