Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lera går bra att leva i

Nu har Maja Malmgren flyttat in i sitt lerhus i Vekhyttan. Huset som tog åtta år att bygga.– Jag hade räknat med att det skulle gå på fyra år men jag fick problem med ryggen och höften, säger Maja Malmgren.

Hon är envis, ger inte upp i första taget. Huset som hon nu bor i är byggt av sten, plank och lera. Hela byggprocessen är dokumenterad.

– Ja, det tog mer tid men det blev bra. Det är lugnt och skönt och man sover bra här. Jag har till och med gått ner i vikt sedan jag flyttade in i november, säger Maja Malmgren och skrattar.

Grunden består av murade Lecablock som sedan fyllts med gråsten. Det skall vara så mycket luft som möjligt för att inte grunden skall suga upp vatten. Väggarna består av resta plank som fyllts med en blandning av lera, sand, Lecakulor och träflis. Närmast träet lägger Maja även på lite ull som en putsgrund.

Segt och starkt

Som puts både på inner- och ytterväggar används därefter lera, sand, ko- och hästspillning samt halm. Detta blandmaterial blir både hårt, segt och starkt. Dessutom är det mycket beständigt mot eld.

– För att blanda lera måste man ha en tvångsblandare. Det går inte med en cementblandare eftersom leran klibbar fast i den, förklarar Maja Malmgren.

Ett lass lera har Maja hämtat från Tegelbrukets mark i Fjugesta, flera billaster med lera har kommit från Hallsberg men mycket av leran kommer från Almagården, Götlunda i trakten av Arboga. Här har Maja under 18 års tid byggt mycket och haft kurser med många olika inriktningar tillsammans med Annelis Schöneck.

Stampades ihop

Men åter till huset. Bara att få de 45 centimeter tjocka väggarna färdiga tog två somrar i anspråk. Materialet fylldes i formar och stampades ihop. Maja har haft en mycket hjälp av andra personer under byggtiden. Nu i vinter har Maja eldat mycket i den stora massugnen i köket som värmer upp hela huset. Ugnen bygger på samma ide´som en kakelugn. I köket finns även en vedspis. Och skulle det bli riktigt kallt finns en massugn även på andra våningen. Från den kraftiga murstocken strålar värmen ut. 17 grader på dagen, 16 grader på natten. Något kallt golvdrag uppstår inte i det här huset eftersom väggarna och golven sluter helt tätt.

Nytt projektNu när b oningshuset är klart väntar nästa projekt. En gammal, timrad banvaktarstuga står på tomten och skall bli en arbetsstuga. Just nu kletas putsen på innerväggarna med lera, sand lite ko- och hästskit och halm.

– Jag är en ”ler-freak”. Lera och ull det blir så starkt, avslutar Maja Malmgren.