Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lev så vanligt som möjligt så mår både du och samhället bättre

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Många är oroliga och rädda för att drabbas av covid-19, en del verkar närmast panikslagna. Rädslan förstärks av att till och med våra vanligen mest trovärdiga nyhetsbyråer bedriver skrämselpropaganda. Till exempel kunde man på SvT Nyheters app häromdagen läsa ett reportage på TT från en hårt drabbad by i Italien: ”…det enda som störde tystnaden på natten i den öde staden var sirener från ambulanser och likbilar som körde i skytteltrafik.” I Dagens Eko rapporterades från ett annat område: ”…nästan alla som skrevs ut från sjukhuset kom ut i likkistor. Ett undantag var en 23-åring som överlevt”. Sådana reportage är direkt vilseledande och det är klart att människor blir oroliga.

Den stora skillnaden mellan influensa och covid-19 är dock att influensa går över inom någon vecka, medan den som insjuknar i covid-19 kan vara sjuk i flera veckor.

Faktum är att dödligheten av covid-19 bara är måttligt högre än vid en vanlig litet svårare influensaepidemi. Visserligen är dödligheten hög i de högsta åldersgrupperna, men även av de över 90 år som drabbas överlever fler än 75 procent, de mellan 80 – 90 år överlever i nästan 85% och i 70-80 årsåldern närmare 90 procent. I yngre åldersgrupper är det bara några få procent som inte klarar sig och nästan alla av dessa har svåra underliggande sjukdomar.

Den stora skillnaden mellan influensa och covid-19 är dock att influensa går över inom någon vecka, medan den som insjuknar i covid-19 kan vara sjuk i flera veckor. Samma sak gäller de litet svårare sjuka, som kräver sjukhusvård. Många av dess kräver andningshjälp och omfattande sjukvårdsinsatser under lång tid och de svårast sjuka kräver långvarig intensivvård med avancerad respiratorbehandling. Man kan alltså inte skriva ut patienter i den takt som krävs för att ta emot nya. Det är därför sjukvården riskerar att överbelastas.

Stängning av landgränser är totalt meningslöst.

Många blir också oroliga när man hör att andra länder inför omfattande restriktioner såsom totalt utegångsförbud och stängning av landgränser, medan Sverige inte handlar lika drastiskt. Så drastiska åtgärder kräver i sig enorma kostnader och får förödande ekonomiska och sociala konsekvenser på hela samhället men spelar en marginell roll i det aktuella epidemiläget. Stängning av landgränser är totalt meningslöst. Om man har tusentals smittade i ett land spelar det ingen roll om en och annan utlänning, som skulle råka vara smittad, kommer in. Sådana åtgärder verkar mest vara ett uttryck för att politiker vill visa dådkraft och skylla situationen på någon annan.

Jag anser att Folkhälsomyndigheten har vidtagit adekvata och väl avvägda åtgärder. Kanske borde man dra ned mängden människor vid olika sammankomster från 500 till kanske 50. Myndighetens mantra och viktigaste råd är dock att undvika nära kontakt med andra människor för att inte bli smittad och att inte smitta. Den enda invändningen är deras formulering ”Undvik sociala kontakter”. Sociala kontakter är för de flesta släkt och nära vänner, medan en främling på stan eller den som står före i matvarukön knappast uppfattas som en social kontakt. Speciellt pensionärer ska vara särskilt försiktiga med att träffa andra och oundvikliga kontakter ska man hålla så långt avstånd som möjligt till, minst en dryg meter. De som är sjuka, unga som gamla, ska hålla sig hemma för att inte smitta och därför inte träffa några andra än den sammanboende familjen.

Expediter och krögare är väl medvetna om att de måste hålla distans till kunderna.

Gator, affärer och restauranger är nu närmast folktomma. Man kan inte smittas på en folktom gata! De få man möter kan man lätt hålla avstånd till. Man blir inte smittad i en folktom affär eller restaurang. Expediter och krögare är väl medvetna om att de måste hålla distans till kunderna. Många bjuder på handsprit för att inte riskera sprida smitta på fingrarna till exempel vid betalning. Om de inte får några kunder, så finns de inte om ett halvår! Man kan inte smittas i simhallen eller i bastun, men håll distans, framförallt i omklädningsrummet. Man kan inte smittas på promenadstråket eller i löparspåret.

För att själv må bättre, för att samhället ska må bättre, isolera dig inte, lev så normalt som möjligt! Beakta bara att hålla avstånd till andra människor. Gå ut på stan, titta in i affärerna, är där ingen trängsel, så gå in och handla som vanligt. Beställ bord på restaurangen, men kräv att det inte finns andra gäster närmare än en dryg meter. Ät som vanligt din lunch på lunchrestaurangen i stället för att trängas i livsmedelsaffären. Promenera eller motionera utomhus.

Den största sociala uppoffringen får faktiskt pensionärerna göra. De bör inte umgås med sina barn och barnbarn därför att det knappast går att hålla avstånd till dem. Dem får man träffa genom telefon, Skype eller sociala medier eller i bästa fall på litet avstånd utomhus till exempel på lekplatsen.

Erik Bäck

docent, pensionerad infektionsöverläkare, före detta smittskyddsläkare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel