Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levande vatten, kulturmiljö och rekreation

Debatten har stundtals gått hög i olika medier. Kultur, gammal tradition och politik har spelat in sina röster. Bevara de gamla dammarna, de är vackra, de kan behövas. Vad spelar några gamla musslor för roll?

EU:s vattendirektiv för bättre vattenmiljö har verkligen gett oss en spark i baken. Vi kanske inte är så bra i Sverige egentligen? När vi börjar skärskådas så lyser det igenom. Vi har i princip byggt ut varenda vattendrag här i landet, vi har stängt av all möjlighet till naturliga och levande vattenmiljöer de senaste hundra åren. Det har byggt upp vårt välstånd och våra förfäder har slitit för att ta oss dit vi är idag. Det är vi evigt tacksamma för. Men nu är det dags att ta hand om vår natur, utan att för den skull förstöra vårt kulturarv. Det går att göra. Att dammen i Järle rivs ut betyder inte att hela kulturmiljön raseras. Jämför det med att bevara ett fint gammalt fabrikskvarter i en stad. Vi sparar de fina tegelhusen men den gamla skorstenen får inte fortsätta med att pumpa ut sin giftiga rök. Så fungerar ju dammen i vattendraget. Långt efter att verksamheten lagts ner så fortsätter den agera förödande barriär. Fiskar, musslor, vattenlevande insekter och fåglar trängs undan. I dag finns bättre teknik än den småskaliga vattenkraften, tack och lov, för att producera den el vi är beroende av.

Det går hand i hand. En levande natur efterfrågas redan idag, inte bara av sportfiskare.

I Sverige har vi något som inte många länder har. Allemansrätten. Den ska vi vara stolta över. Tyvärr så håller vår natur inte längre speciellt hög klass. Vattendragen har dämts, våtmarker dikats ut och skogarna har förvandlats till produktionsytor. Men en gräsrotsrörelse kan anas i vårt land. Vi är många som älskar att vistas i naturen. Kanske fiska eller skåda fågel, plocka svamp eller vandra. Än hörs vi inte lika mycket som de som vill klamra fast vid det förgångna. En levande landsbygd kommer att vara beroende av en levande natur. Det går hand i hand. En levande natur efterfrågas redan idag, inte bara av sportfiskare. Det är levande ekosystem som kommer att ta oss framåt. Inte dödliga betongmonument i form av dammar. Hur mycket man än vill tro det nere i Tiveden, uppe i Kilsbergen och i runt om i Bergslagen. Det är en kombination av levande natur och spännande kultur som är nyckeln till en levande landsbygd.

Mats Berglund

landsbygd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel