Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levde på rymmen i åtta år

Stulna lastbilar värda flera miljoner hittades hos en 68-årig man. I åtta år jagades han av polisen innan han kunde gripas.
Nu åtalas han för grov stöld, häleri och märkesförfalskning.

Förra månaden grep polisen 68-åringen när han besökte en släkting i Kalmar. Sedan dess har han suttit häktad och på onsdagen väcktes åtal i Örebro tingsrätt.

Det var i slutet av 2002 som 68-åringen efterlystes efter att polisen funnit elva stulna fordon i hans verkstad i södra länet. Ett av fordonen var en timmerbil, värd 2,5 miljoner kronor, som ett par dagar tidigare stulits i Boxholm. I timmerbilens askfat fanns en cigarettfimp med mannens dna.

Mannen nekar till anklagelserna och menar att några andra personer som han hyrde ut sin verkstad till ställt dit fordonen. I polisförhör medger han att det är konstigt att cigaretten med hans dna kunnat hamna i askkoppen, men han har inget svar på hur det kan ha gått till.

68-åringen hyrde verkstaden och tillhörande garage av dess ägare, Han säger i polisförhör att han använde lokalerna till sin ”hobby”: att köpa in äldre lastbilar och montera ihop dem.

Mannen menar att han ett par månader innan polisens husrannsakan mot lokalen hyrde ut verkstadsdelen till ett par andra personer. Och att det var de personerna som ställde dit de stulna fordonen. Men ägaren till verkstaden, som 68-åringen hyrde av, menar att ingen annan än mannen och en bekant till honom har varit på området.

Flera av de stulna fordonen hade lackerats om. En lastbil som stals i Örebro år 2001 hade skyltats med registreringsskyltar till en äldre lastbil som mannen äger. En släpvagn, som stals i Jönköping, hade också fått nya skyltar. I släpet fanns stulna Ikea-varor till ett värde av 186 000 kronor.

Mannen åtalas i nio fall för grov stöld alternativt grovt häleri och i tre fall för grov märkesförfalskning.

Det totala värdet på fordonen är ungefär 5,5 miljoner kronor.