Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: När livet blir skört behövs ett starkt skyddsnät

Allra viktigast i både omsorg och sjukvård är möten med kontinuitet, kompetens och kommunikation. När våra kroppar sviker måste skyddsnätet finnas där. Den människa som drabbas av kronisk sjukdom behöver goda, trygga relationer med allt från vårdcentral till hemtjänst. Liberalerna vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning. Vi har också arbetat för en husläkarreform sedan 1970-talet. Var och en av oss ska kunna välja en fast husläkare. Vårdcentralen ska vara sjukvårdens bas och husläkaren där ska arbeta i ett team med alla de kompetenser varje enskild patient behöver. Husläkaren ska också samordna den mer specialiserade vård som vissa patienter kan behöva, inte minst de med många sjukdomsdiagnoser.

Det behöver bli lika självklart för en kommun att ha en läkare med medicinskt ledningsansvar, som det redan är för primärvård och sjukhus.

Eftersom kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av all vård i Sverige måste såväl strategisk planering som bemanning i kommunal äldreomsorg förbättras.

Vi föreslår att alla kommuner får en medicinskt ledningsansvarig läkare (MAL) som bedömer de medicinska konsekvenserna av strategiska beslut, värderar nya metoder, granskar medicinska rutiner eller avtal och ger råd om hur verksamhetens resurser bör prioriteras utifrån vårdtagares behov. Det behöver bli lika självklart för en kommun att ha en läkare med medicinskt ledningsansvar, som det redan är för primärvård och sjukhus. En läkare med övergripande medicinskt ansvar skulle stärka vården både på äldreboenden och i hemsjukvården. Därtill behöver vi se till att bemanningen på våra vård- och omsorgsboenden, som under många år minskat, ökar. Det är viktigt att våra medarbetare vardagligen både hinner se och bemöta, hälsa och behov hos våra äldre. Det skapar värdigt liv och kan vara livsavgörande.

Skyddsnätet ska vara det bästa vi kan väva ...

Det finns mer att göra. Vi arbetar för att säkra goda arbetsvillkor, ihärdigt förbättringsarbete och minskad administrationsbörda så att tid frigörs för mötet med människor. Vi vill också stärka fortbildningen för anställda genom hela yrkeslivet. Slutligen bör det bli tillåtet för äldreboenden att anställa geriatriker och allmänläkare på hel- eller deltid.

Det sista året har vården och omsorgen ställts inför för mycket svåra utmaningar, men Liberalernas krav och mål är större än så.

Både livet och sjukvården ska präglas av frihet, trygghet och mänsklighet, under hela resan. Skyddsnätet ska vara det bästa vi kan väva oavsett pandemi eller inte. Vi nöjer oss inte med mindre.

Lina Nordquist

Liberalerna, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Barbro Westerholm

Liberalerna, criksdagsledamot, talesperson för årsrika

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel